≫ 

Ovakvi su simptomi korona virusa kod dece u Srbiji: Evo kako da ih razlikujete od sezonskih virusa

Kako da znate da li je vaše dete iz vrtića donelo kovid ili neki od uobičajenih virusa?

  • 5
dete deca korona virus foto-ilustracija: pixabay.com

Iako najnovija istraživanja, pre svega, američkih autora ističu da je najmanja transmisija korona virusa između dece i odraslih, odrasli su ti koji pre prenose virus i tako se zaražavaju i deca.

Najmanja je ta transmisija među decom predškolskog uzrasta, nešto više u osnovnoj školi, a kod nas, s obzirom da srednjoškolci izlaze i da su kafići otvoreni, pored zvaničnih podataka, taj broj prenošenja infekcije znatno je veći, rekla je dr Raketić u intervjuu za "Telegraf".

Ali, kako da znamo da naše dete ima koronu, a ne neki od drugih virusa koji cirkulišu po školama i vrtićima?

- Kod male dece nekada ne možemo dijagnostikovati ključni simptom - gubitak čula mirisa, ali za decu su svojstvene stomačne tegobe koje se pokažu kao simptomi korona virusa, ali osnovni simptomi su curenje nosa i bol u grlu. Jako retko imaju kašalj, zato što bi to ukazivalo na pneumoniju, a to se retko kod dece javlja kao komplikacija. U Americi su zabeleženi slučajevi dece kod koje se pokazala klinička slika nalik Kavasaki sindromu, praćena ospama po telu i otečenim zglobovima, ali kod nas se nije zabeležio takav slučaj - rekla nam je doktorka.

I jedna strana studija objavljena u časopisu New England Journal of Medicine takođe navodi da su deca u manjem riziku od infekcije, a ako do infekcije i dođe pokazuju blage simptome.

Simptomi Covid-19 kod dece su slični kao kod odraslih:

  • Kašalj
  • Kratak dah ili otežano disanje
  • Groznica
  • Prehlada
  • Bol u mišićima
  • Upaljeno grlo
  • Iznenadni gubitak čula ukusa ili mirisa

Kao i kod odraslih, ovaj spisak nije kompletan i nastavlja da se postepeno širi kako se sve veći broj stanovništva testira. Na primer, neki ljudi, uključujući decu, koji imaju pozitivne rezultate na testu na koronu, imaju i druge simptome, kao što su curenje iz nosa, povraćanje ili dijareja.

Međutim, sve se više ističe i jedan nov simptom kod dece

Direktor istarskog Zavoda za javno zdravlje, dr Aleksandar Stojanović naveo je nedavno, govoreći o epidemiološkoj situaciji u Istri, da je 73 odsto zaraženih korona virusom uzrasta do 18 godina, kako piše Glas Istre.

- Uz uobičajene simptome koji počinju uglavnom probavnim smetnjama i povišenom temperaturom, javljaju se i promene na koži u obliku osipa na telu. Taj osip kod nekih može da bude manje, a kod nekih više izražen - rekao je Stojanović ističući da se na osip posebno treba obraćati pažnja.

Video: Ana Brnabić o zatvaranju škola: Đaci su u školama najsigurniji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    20. novembar 2020 | 15:00

    Ima li kraja budalastinama

  • Anchy

    20. novembar 2020 | 18:21

    Sve po principu može biti i ne mora... Nemam komentar, ovo je postalo nagađanje kao vremenska prognoza. Nema više ni stomačnih virusa, ni respiratornih infekcija, ni zubobolje usled pokvarenog zuba... sve je korona.

  • Prle

    20. novembar 2020 | 18:09

    Šta postoji sezonski grip? To se sve danas zove korona!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA