Američki lekari: Deca treba da budu uključena u ispitivanja vakcina protiv korone

Pedijatri upozoravaju da, ukoliko deca što pre ne budu bila uključena u klinička ispitivanja vakcine, neće moći da je prime do početka sledeće školske godine

  • 2
Dete devojčica vakcina Foto: Shutterstock

Američka akademija za pedijatriju (AAP) upozorava na posledice koje su moguće ukoliko se deca hitno ne uključe u klinička ispitivanja vakcina protiv kovida 19, piše HuffPost.

Preliminarni podaci koje su ovog meseca objavili proizvođači vakcina Moderna i Fajzer vrlo su impresivni i pokazuju da su obe vakcine više od 90 odsto efikasne.

Međutim, pedijatrijski članovi AAP-a poslali su u utorak otvoreno pismo američkim zdravstvenim službenicima, rekavši da je važno da vakcina testira u svim podgrupama stanovništva, uključujući i decu.

Pismo su potpisala i druga lekarska udruženja, uključujući Američko društvo  ginekologa i Američko lekarsko udruženje.

Ohrabreni preliminarnim nalazima Fajzera i Moderne, stručnjaci predviđaju da bi do proleća u SAD mogle da budu dostupne vakcine različitih proizvođača, ali deca su uglavnom isključena iz studije.

Krajem oktobra, Fajzer je dobio odobrenje za testiranje svoje vakcine na deci u SAD starosti od 12 ili više godina, a Moderna je najavila da čeka odobrenje kako bi i oni mogli da započnu testiranje vakcine na deci.

Pfizer Fajzer kompanija logo Foto: Tanjug/AP

- Za ovo istraživanje je potrebno vremene. Ako uskoro ne počnemo sa testiranjima, mala je verovatnoća da će vakcina biti dostupna deci pre početka sledeće školske godine - ističe dr Ivon Maldonado, predsednik odeljenja za infektivne pobesti AAP-a.

Među značajnijim izazovima je činjenica da roditelji moraju dobrovoljno da upišu decu na eksperimentalni tretman. Neki roditelji koji su uključili svoju decu u Fajzerovu studiju kažu da su se suočili sa ružnim komentarima ljudi koji dovode u pitanje njihov sud.

Ali pedijatri navode brojne razloge zbog kojih je neophodno testirati vakcine protiv kovida 19 kod dece. Kažu da se njihov imuni sistem razlikuje od odraslih i drugačije reaguju na samu bolest.

Koronavirus vakcina Foto: Tanjug/AP

Deca se takođe suočavaju sa retkim, ali ozbiljnim rizikom od multisistemskog inflamatornog sindroma, koji se čini da se razvija nedeljama nakon što su mališani izloženi korona virusu. Stoga je važno da dostupna vakcina ne izazove sličan imunološki odgovor.

Stručnjaci takođe kažu da decu treba što pre uključiti u testiranje kako bi se povećalo poverenje javnosti u vakcine kada postanu dostupne. Kolebanje roditelja oko svih vakcina stalni je problem javnog zdravlja u SAD-u, a AAP strahuje da će se pogoršati ako deca ne budu uključena u ispitivanje kovid vakcine.

- Pod pretpostavkom da se jedna ili više ovih vakcina pokaže sigurnom i efikasnom kod odraslih, moramo imati studije koje pokazuju da su sigurne i efikasne kod dece, kako bi roditelji mogli bezbedno da vakcinišu svoju decu - zaključila je dr Maldonado.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aaa nee

    21. novembar 2020 | 13:56

    I ne znaju sta su nuspojave vakcine a da vec unistavaju zdravlje djece, ma najbolje da pocnu i na bebicama da testiraju, ili vec u trudnoci ne bil vec na startu utjecalo sta na nasu djecu. Dok pomislim na to vec mi kuha u stomaku

  • Daca

    22. novembar 2020 | 20:13

    Nikako nije razumno,eticki prisilno vakcinisati ikoga,a kamo li decu.:'(

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA