≫ 

Mama dvoje dece progovorila o razlozima zbog kojih nikada više ne želi da da bude u drugom stanju

Proširenje porodice ponekad može da bude pretežak izazov za buduću majku

  • 0
Mame češće uzimaju bolovanje kako bi brinule o deci Foto: Pixabay.com

Dok je bila devojka, Lili Barton je bila ubeđena da mame domaćice imaju „najbolji posao na svetu“. Zato je jedva čekala da pronađe "onog pravog", uda se i rodi najmanje troje dece. Verovala je da je trudnoća blagoslov koji svaka mlada majka s lakoćom podnosi.

- Uvek sam zamišljala kako će izgledati moja savršena porodica; suprug i ja koji odgajamo troje dece, dva sina i kćerku. Zamišljala sam život koji bismo imali, kuću u kojoj bismo živeli, vannastavne aktivnosti u kojima bi učestvovala naša deca i mesta na koja bismo putovali – napisala je Lili za portal Mom.com.

Sadašnjeg supruga je upoznala dok su oboje bili vrlo mladi, a udala se kada je imala 21 godinu.

- Bili smo uzbuđeni što smo zajedno osnovali porodicu, ali mislili smo da ćemo pričekati do moje 24. godine da dobijemo prvu bebu. Planovi su se promenili i saznala sam da sam trudna tri mjeseca pošto smo se venčali - priseća se Lili.

"Mučnine suu mi promenile život"

Već u šestoj nedelji trudnoće iskusila je intenzivne jutarnje mučnine.

- Mučnine i povraćanja su vrlo brzo izmakli kontroli. Povraćala sam više od 20 puta dnevno, većinu dana. Nisam mogla da zadržim ni hranu ni vodu. Počela sam da osećam fizičke nuspojave od tolikog povraćanja: gubila sam kilograme, oči i glava su me neprestano boleli, usne su mi ispucale,a ja sam se osećala iscrpljeno i imala sam vrtoglavice. Vreme sam provodila na kauču i ustajala sam samo da bih se odvukla u kupatilo - napisala je Lili.

Ubrzo je otkrila da to nisu uobičajene mučnine, već trudnička hiperemeza. Iako su joj doktori dali terapiju koja je trebalo da joj ublaži neugodne simptome, mučnina je i dalje bila prisutna.

- Kad sam rodila kćerku, muž i ja smo počeli da razgovaramo o budućnosti naše porodice. Nisam želela da ponovno budem trudna, ali nisam mogla ni da podnesem pomisao da nemam više biološke dece. Ali, hiperemeza je bila toliko stresna za celu porodicu da je moj suprug oklevao razmišljajući o tome da bih trebalo da prođem kroz još jednu trudnoću – poverila se mlada majka.

Trudnica, trudna žena Foto: Pixabay

Uprkos zabrinutosti, znali su da žele barem još jedno dete. Zato su, kada je njihova kćerka napunila dve godine, odlučili da pokušaju i da dobiju još jednu bebu. Lili je odmah počela da koristi terapiju, nadajući se da će simptomi biti blaži nego u prvoj trudnoći. Ali, posle nekoliko meseci je ostala trudna, a mučnine su se opet pojavile tačno u šestoj nedelji trudnoće.

- Odmah sam dobila lekove, ali ovoga puta lek nije delovao, pa sam morala da promenim terapiju. Ova trudnoća bila je vrlo slična prvoj, jer sam opet zbog mučnina većinu vremena provodila na kauču. Ali sve je bilo još gore jer sam imala i malo dete o kojem sam morala da brinem - prisjeća se Lili.

Kada im se rodio sin, oboje su zaključili da više ne žele da prolaze kroz takve situacije. Lili ističe da su trudnoće ostavile trajne posledice na njeno zdravlje, a osim fizički, bilo joj je i psihički teško.

"Ne želim više da budem toliko bolesna"

- Osećala sam se potišteno, usamljeno i bespomoćno, i nikada više ne želim da se tako osećam - ističe Lili jedan od glavnih razloga zbog kojih je odlučila da neće imati više dece.

Dodaje i kako ne želi više nikada da priušti takav stres svom suprugu i deci. Lilin suprug morao je da radi po ceo dan, a kada bi došao kući brinuo se o njoj i kćerki i obavljao većinu kućnih poslova. Bio je iscrpljen, a pritom nije mogao dovoljno da joj pomogne.

"Zbog moje trudnoće prvo dete je mnogo trpelo"

Lili otkriva da su je mučnine u drugoj trudnoći do te mere iscrpljivale da nije mogla da se posveti kćerki:

- Nisam mogla da je vodim napolje, pa smo većinu vremena bile zatvorene u kući. Stvarno sam se borila da budem najbolja mama koja sam mogla da budem za vreme trudnoće. Nije bilo lako pomiriti se sa tim.

Lili ističe da su ona i njen suprug doneli odluku da u budućnosti, ukoliko i dalje budu želeli da prošire porodicu, usvoje dete.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA