Pandemija korona virusa može se zaustaviti i bez vakcine: Stručnjaci objašnjavaju kako

Spas se nazire u masovnom testiranju

  • 3
Test, testiranje, antitela, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Nove studije sa Univerziteta Hardvard i Kolorado tvrde da bi masovno testiranje moglo u potpunosti da zaustavi širenje korona virusa, te da vakcinacija možda neće biti neophodna.

Učestalost testiranja je od ključnog značaja u prevenciji protiv širenja infekcije, naveli su stručnjaci.

- Kada pogledamo širu sliku, brzi testovi su bolja prevencija, iako slabije osetljivi, nego testovi na koje se čeka, a daju pouzdane rezultate - izjavio je Danijel Lermor asistent na Kolorado univerzitetu.

- Ovim principom, mnogo više bi se smanjio broj ljudi koji bespotrebno borave u izolaciji, dok bi se identifikovao broj zaraženih za koje je izolacija neophodna - dodao je on.

U naučnom časopisu "Science Advances" objavljena je studija na kojoj je Lermor učestvovao u saradnji sa naučnicima Instituta BioFrontier sa Harvard univerziteta.

U istraživanjima je prikazano da je frekventnost testiranja daleko važnija od osetljivosti testa jer dobrim delom sprečavaju širenje virusa, i to zato što čak dve trećine zaraženih nemaju nikakve simptome, a čekajući rezultate oni su dalji prenosioci infekcije.

Bris, bolnica, korona, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Roj Parker, jedan od autora istraživanja, objasinio je da se u gradskim uslovima, gde je recimo 4 odsto stanovništva zaraženo, zahvaljujući brzom testu broj zaraženih smanjio za 88 odsto.

- Kad bi se polovina nacije testirala na nedeljnom nivou i kad bi se samoizolovali u slučaju da su pozitivni, rezultat bi bio odličan. U toku nekoliko nedelja mogli bismo videti da se epidemija spušta na nivo koju se može lakše kontrolisati - naveo je profesor epidemiologije sa Univerziteta Harvard.

Podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija je još tokom prvog talasa apelovala na masovno testiranje u cilju sprečavanja širenja infekcije.

Ovo bi bio ključ za prekid lanca zaraze.

Od početka pandemije do danas usled oboljevanja od kovida 19 preminulo je gotovo 1,4 miliona ljudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    23. novembar 2020 | 12:48

    Pa zaustavice se kad prestanu da ispustaju te bojne otrove u atmosferu i da netruju narod više

  • J...

    23. novembar 2020 | 12:48

    Samo kazne za one sto su bili u kontaktu sa pozitivnim i nema zaraze!!!kriju se kontakti !!!tu lezi zec!!!

  • Jbt

    23. novembar 2020 | 13:39

    Vrzino kolo se nastavlja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA