Kako da prepoznate da se virus "spušta" na pluća i kada je vreme da uradite rendgen?

- Otežano disanje i kratak dah simptomi su kovida 19 koji ukazuju da je virus možda zahvatio pluća, što je razlog da se odmah javite lekaru - kaže lekar opšte prakse dr Irina Radošević

  • 0
HOB HRONIČNA OPSTRUKTIVNA BOLEST PLUĆA foto: pixabay.com

Kovid 19 je respiratorno oboljenje, odnosno napada disajne organe koji uključuju i pluća. Može da izazove različite tegobe sa disanjem, od blagih pa sve do teške respiratorne insuficijencije. Osobe sa hroničnim oboljenjima, kao što su srčana oboljenja, astma, karcinom ili dijabetes su u većem riziku da razviju i tešku kliničku sliku korone.

SARS-Cov-2 koji izaziva covid 19 spada u grupu korona virusa. Virus kapljicama dospeva do gornjih partija disajnog sistema, dolazi u kontakt sa sluzokožom nosa, usta i grla, ulazi u zdrave ćelije koje koristi da se deli i umnožava, šireći se dalje u susedne ćelije.

Korona se lako spušta u pluća

Kako bolest napreduje, virus se „spušta“ u sve niže i niže delove disajnog sistema, i ukoliko se imuni sistem ne izbori sa virusom, on može da dospe i do pluća izazivajući pneumoniju, a u najtežim slučajevima i respiratorni distres sindrom – ARDS.

Zapaljenje pluća koje izaziva korona virus se često javlja obostrano, i iako se većina ljudi oporavi bez posledica, pneumonija izazvana korona virusom može biti veoma teška, da odvede do ozbiljnih oštećenja pluća što rezultira dugotrajnim oporavkom i prisustvom simptoma kašlja i otežanog disanja i više meseci nakon „ozdravljenja“.

Prisustvo virus u organizmu „slabi“ imuni sistem, što može da dovede i do „superinfekcije“, odnosno sekundarne infekcije pluća bakterijom.

Koji su simptomi upale pluća i kad bi trebalo da uradite dodatne pretrage pročitajte na sajtu E-klinika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA