Kako da kod kuće izmerite nivo kiseonika u krvi? U slučaju korone to može biti od životne važnosti

Cena uređaja se kreće od 2, pa sve do 12 hiljada...

  • 1
Krvna plazma Krvna plazma / Foto: Pixabay

U vreme pandemije korona virusa, često čujemo izraze „saturacija“ i „pulsni oksimetar“. Šta je saturacija, zašto je tako važna u praćenju covid 19 i kako se meri?

Eritrociti, odnosno crvena krvna zrnca, služe da prenose kiseonik od pluća do tkiva i ugljen-dioksid od tkiva do pluća. Oba transporta se obavljaju uz pomoć hemoglobina, proteina koji vezuje kiseonik. Hemoglobin u krvi se „puni“ kiseonikom prilikom prolaska kroz pluća (venska krv), a zatim „otpušta“ kiseonik u tkiva (arterijska krv).

Saturacija kiseonikom predstavlja odnos saturisanog hemoglobina, odnosno hemoglobina „napunjenog“ kiseonikom, i nesaturisanog hemoglobina u krvi. Ljudski organizam na veoma precizan i specifičan način reguliše nivo kiseonika u krvi. Normalne vrednosti saturacije kiseonikom u arterijskoj krvi je 96-99 odsto. Ukoliko vrednost padne ispod 90 odsto, to stanje se naziva hipoksemija. Vrednosti ispod 80 odsto dovode do poremećaja funkcionisanja vitalnih organa, i do respiratornog i srčanog zastoja. Organizam održava nivo kiseonika u krvi najvećim delom putem disanja, odnosno kako je već objašnjeno, hemoglobin se transportuje putem venske krvi do pluća gde se vezuje za kiseonik, koji potom nosi do organa.

A kako tačno možete izmeriti nivo saturacije u krvi i šta vam je za to potrebno saznajte u nastavku teksta na portalu E-klinika...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    24. novembar 2020 | 11:23

    Kakav je vazduh napolju takav je u kuci vreme je da pocne da se razmislja o filterima na kucama i fabrikama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA