Poziv obolelima od raka da se pravovremeno leče i nikako ne otkazuju preglede zbog korone

Nekoliko udruženja je poslalo važnu poruku

  • 2
foto Pixabay foto Pixabay

Nekoliko udruženja pacijenata za borbu protiv raka pokrenulo je inicijativu "Nova realnost, isti kancer" i pozvalo onkološke pacijente da ne zanemaruju simptome i otkazuju preglede tokom epidemije virusa korona, a zdravstveni sistem da se onkološkim pacijentima obezbede uslovi za pravovremeno otkrivanje bolesti, adekvatno lečenje i praćenje bolesti.

Od početka pandemije dve trećine onkoloških bolesnika otkazalo je svoje preglede kod lekara, a za 69 odsto je smanjen broj pacijenata koji zbog sumnje na neku malignu bolest zatraže hitnu pomoć lekara, pokazuju podaci Evropskih udruženja onkoloških pacijenata.

Nema preciznih podataka koliko ljudi u Srbiji nije došlo na pregled kod onkologa tokom korone, iako se zna da svake godine ima oko 40. 000 novootkrivenih pacijenata od neke vrste karcinoma.

Zbog toga je Udruženje pacijenata za borbu protiv raka jajnika “Progovori” i Udruženje pacijenata za borbu protiv raka pluća “Punim plućima”, u partnerstvu sa Forumom pacijenata Srbije, pokrenuli edukativnu nacionalnu inicijativu “Nova realnost, isti kancer”. Kampanju podržavaju i brojne stručne organizacije predvođenje Udruženjem medikalnih onkologa Srbije (UMOS) i Udruženjem ginekologa-onkologa Srbije (UGOS).

Medikalni onkolog prof. dr Davorin Radosavljević kaže da je visoke stope smrtnosti od vodećih malignih tumora, jer se bolest otkriva kada se već pojave metastaze.

On je naveo da su skrining programi za tumore dojke, grlića materice i debelog creva su u toku, na Listu lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje uvršteni su mnogi inovativni, veoma efikasni lekovi za različite maligne tumore.

- Ono što pacijenti i sami pitaju je dostupnost dijagnostike, i tu sigurno ima mesta za poboljšanja, poput povećanja CT i MRI dijagnostičkih pregleda za sve, pa i za onkološke pacijente. Pacijenti su strpljivi u obezbeđivanju rezultata testiranja na Covid-19 pre prijema u bolnicu. I tu ima mesta za veću sistemsku pomoć, da se omogući neka vrsta prioriteta u testiranju i dobijanju rezultata - kaže Radosavljević a navodi se u saopštenju.

On je savetovao građanima da ne zanemaruju simptome i ne odlažu javljanje lekaru i početak lečenja, jer onkološke institucije su, kao je rekao, izdržale nalete pandemije.

Koliko je pandemija uticala na lečenje onkoloških pacijenata brojke najbolje govore. U prvoj polovini 2020. godine broj obavljenih zračnih terapija je upola manji u odnosu na prosek u periodu 2016-2019. godine.

Smanjen broj pregleda će negativno uticati na otkrivanje novih slučajeva kancera i na pravovremenu primenu odgovarajućih terapija i lečenja, što može dovesti da se naredne godine dijagnostikuju pacijenti sa odmaklim fazama karcinoma.

Predstavnici nekoliko udruženja pacijenata apelovali su na ljude koji imaju simptome bolesti da se obrate lekaru, na sve onkološke pacijente da ne prekidaju terapiju i na zdravstveni sistem da omogući uslove za kontinuirano zbrinjavanje onkoloških pacijenata.

- Virus COVID-19 je od marta meseca do danas značajno opteretio sve medicinske sisteme. Ovo je posebno pogodilo onkološke pacijente koji najčešće iz straha, ali i zbog ograničenosti sistema nisu dolazili na svoje prve ili redovne preglede - kaže Marko Milovanović, predsednik Foruma pacijenata Srbije.

Predsednica Udruženja pacijenata za borbu protiv raka jajnika „Progovori" Gorica Ðokić podseća da svake godine od karcinoma jajnika oboli oko 800 žena, a umre više od 450.

- Drastično se smanjio broj novoobolelih žena, a svi znamo da je to u stvari nemoguće. Žene zanemaruju simptome, ne odlaze kod ginekologa, a mnoge nažalost prekidaju postojeće terapije - navela je ona.

Olja Ćorović, predstavnica Udruženja "Punim plućima" navela je da od raka pluća i bronhija godišnje oboli oko 6.700 ljudi, a da da je u u prvoj polovini 2020 godine bilo za čak 35 odsto manji u odnosu na isti period 2019. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA