≫ 

Ovi ljudi su u većem riziku od preloma: Unos jednog važnog minerala može im sačuvati kosti

Ukoliko želite da pređete na vegansku ishranu, morate da vodite računa o balansiranom unosu svih vitamina i minerala, kao i proteina biljnog porekla

  • 0
vegan Pixabay.com

Vegani su za 43 odsto u većem riziku od fraktura kostiju nego ljudi koji jedu meso i ribu, pokazalo je novo istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji u kom je učestvovalo 50.000 ljudi.

Ali, rizik od preloma delimično je smanjen kada su istraživači razmotrili indeks telesne mase (BMI) i unos kalcijuma i proteina.

Vodeća autorka istraživanja dr Tami Tong, nutricionistički epidemiolog sa Univerziteta u Oksfordu, kaže da je ovo prva sveobuhvatna studija o riziku od preloma zasnovana na načinu ishrane.

- Prethodne studije pokazale su da je nizak BMI povezan sa većim rizikom od preloma kuka, a nizak unos kalcijuma i proteina povezan je sa lošim zdravljem kostiju. Ova studija pokazala je da su vegani, koji su u proseku imali niži BMI, kao i manji unos kalcijuma i proteina od onih koji jedu meso, imali veći rizik od preloma na nekoliko mesta – istakla je dr Tong.

Da li vegani zaista imaju poroznije kosti?

Rezultati objavljeni u časopisu BMC Medicine otkrili su da vegani imaju veći rizik od preloma, a posebno od preloma kuka.

Ali, to može da bude posledica unosa manje količine proteina i kalcijuma, kao i činjenice da većina vegana ima niži BMI od onih koji jedu meso, pa su mršaviji i prilikom pada lakše udaraju telom o tlo. Međutim, podaci o tome da li su prelomi nastali usled lošeg zdravlja kostiju ili nezgoda nisu bili dostupni.

- Neki vegani bi trebalo da uzmu u obzir prednosti i mane odabranog načina ishrane, i da osiguraju odgovarajući nivo kalcijuma i proteina, ali i da održavaju zdrav BMI, tj. da ne budu previše mršavi – upozorila je dr Tong.

foto Pixabay foto Pixabay

U Velikoj Britaniji je 2019. godine bilo 600.000 vegana, što čini 1,2 odsto populacije. Iz Udruženja vegana kažu da ih je ove godine iz dana u dan sve više zbog pandemije korona virusa; broj vegana je, tvrde, porastao jer su ljudi koji su izbegavali proizvode od mesa i mleka što zbog troškova, što zbog povećane brige o životnoj sredini i zdravlju.

Za zdravu vegansku ishranu, britansko Ministarstvo zdravlja preporučuje svakodnevni unos najmanje pet porcija voća i povrća, integralne ugljene hidrate, mleko i jogurt od soje, pasulj, nezasićena ulja i puno vode i čaja.

Ključ je u unosu kalcijuma

Dr Širin Kasam, hematolog, naglasio je prednosti uravnotežene veganske ishrane koja obezbeđuje adekvatni nivo kalcijuma.

- Oni koji konzumiraju najmanje 525 miligrama kalcijuma dnevno, bez obzira na to da li su vegani ili ne, nisu pokazali porast rizika od preloma. Dakle, ako način ishrane sadrži odgovarajuću količinu kalcijuma, veganska dijeta ne bi smela da ugrozi zdravlje kostiju – kaže dr Kasam.

Dobri izvori kalcijuma su lisnato zeleno povrće, soja, pirinač, tofu, kao i neprženi susam, posebno u kombinaciji sa sokom od pomorandže.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA