≫ 

Korona može da se zadrži na garderobi i stvarima po nekoliko dana: Evo kako da se sačuvate od zaraze

Posebno su rizični pamuk, drvo, staklo, plastika i čelik

  • 2
foto Pixabay foto Pixabay

Ukoliko ste od početka pandemije korona virusa navikli da svaki čas prskate dezinficijensom radni sto, kompjuter, kvake, vrata, sto, mobilni telefon, tašnu..., nemojte se plašiti da ste preterali.

Sada je naučno dokazano da čestice koje sadrže korona virus ostaju zarazne na predmetima po nekoliko dana, pretvarajući se u mikroskopski film kada voda iz kapljica ispari. Zapravo, više od 99,9 odsto tečnosti nestaje u roku od nekoliko minuta, ali virus preživljava u zaštitnom filmu tečnosti koja je preostala.

Film u potpunosti isparava u različito vreme, u zavisnosti od materijala - na nerđajućem čeliku i bakru opstaje 24, odnosno 16 sati, na staklu 80 sati, a na polipropilenu može da preživi i duže od 150 sati!

Ove brojke zasnovane su na eksperimentima izvedenim u laboratorijskim uslovima, a pretpostavlja se da bi mogle da budu nešto niže u vanlaboratorijskim uslovima gde postoje promenljive količine toplote i protoka vazduha - faktora koji podstiču isparavanje.

Rajniš Bardvaj i Amit Agraval, profesori sa Instituta u Bombaju, specijalizovali su se za korišćenje računarskog modeliranja i fizike da bi razumeli kako kapljice korona virusa mogu da šire bolest.

foto Pixabay foto Pixabay

Ranije su otkrili da nošenje maske za lice smanjuje veličinu oblaka zaraznih čestica korona virusa kada neko kašlje i do 23 puta.

Tečnost isparava, virus opstaje

Podaci iz studije, objavljene u časopisu „Phisics of Fluids“, otkrili su da se debljina zaštitnog filma polako smanjuje, ali da količina korona virusa u njemu opstaje.

- Poželjno je dezinfikovati površine koje se često dodiruju, poput kvaka na vratima ili stvari koje često koristimo, kao i unutar bolnica kako bi se sprečilo širenje zaraze - kaže Agraval.

- Takođe preporučujemo grejanje površina, jer čak i kratkotrajne visoke temperature, pri kojima je površina na višoj temperaturi od sobne, mogu da podstaknu isparavanje nanometrijskog filma i tako doprinesu uništavanju virusa.

foto Pixabay foto Pixabay

Korisnici pametnih telefona trebalo bi da redovno čiste ekrane kako bi se zaštitili od korona virusa i bolesti kovid 19 koju on izaziva, upozoravaju naučnici.

Pored ekrana telefona, pamuk i drvo su materijali koji mogu pružiti sigurno utočište virusu i koji bi takođe trebalo da budu temeljno očišćeni, apeluju naučnici. Naime, pamuk i drvo su materijali visokog rizika, jer zarazne kapljice koje sadrže korona virus ne isparavaju brzo sa ovih površina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Užas

    26. novembar 2020 | 09:47

    Ma šta pričate????Lupate gluposti.Virus ne može toliko dugo da živi u spoljašnjoj sredini.🤫

  • Zoran

    26. novembar 2020 | 11:10

    Kako da se zastitite. Nosite maske normalno ne na otvorenom i ne gledajte krizni stab i vesti. Najbolje odbrana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA