Direktor KBC "Zemun" upozorava da se u ovom talasu klinička slika brže razvija: Evo šta je ključno!

Intezivne nege su prepune, klinička slika pacijenata mnogo brže se razvija, a komplikacije koje se dešavaju su mnogo teže, nego u prethodna dva naleta.

  • 6
dr Dragoš STojanović

foto-ilustracija: printscreen/youtube/ RTS Upitnik - Zvanični kanal; pixabay.com

Direktor Kliničko-bolničkog centra "Zemun" prof. dr Dragoš Stojanović, naveo je da je ovaj nalet korona virusa duplo teži u odnosu na prethodne. 

- Već deveti mesec gazimo u tri pika. Ali ovaj nalet virusa je duplo teži u odnosu na prethodne nalete. To vidimo po broju teških pacijenata, pom brzini razvoja kliničke slike, po broju komplikacija koje izaziva, a najgori i najveći pokazatelji su intezivne nege - mi nikada ranije nismo imali ovako velik i težak broj pacijenata - objašnjava Stojanović u emisiji "Upitnik".

Ističe da su intezivne nege prepune, da dolaze ljudi sa obostranim upalama pluća, da se klinička slika pacijenata mnogo brže razvija i da su komplikacije koje se dešavaju mnogo teže.

- Klinička slika pacijenata je skoro duplo teža, vrlo se brzo razvija i dolazi do neželjenog stanja - gubitka svesti, gubitka disanja - navodi direktor Kliničko-bolničkog centra "Zemun" i dodaje da je samo juče 24 pacijenata bilo intubirano, da je 20 bilo na invazivnoj ventilaciji, a sedam na haj flou ventilaciji.

Apeluje na građane da se sa prvom pojavom simptoma jave lekaru.

- Apelujemo da se pacijenti, ako imaju tegobe, što pre jave i u kovid ambulante i u trijažne centre zato što se vrlo brzo razvija klinička slika - pozvao je.

On navodi da oporavak zaraženih zavisi od  toga u kom stanju se pacijent javi lekaru.

- Ukoliko duže čekaju, komplikacije će biti veće. Nepredvidivo je kakve će posledice virus da ostavi na organizam. Dužina primarnih lečenja je sedam do deset dana u zavisnosti od težine kliničke slike. Ukoliko ima komplikacija, i po mesec dana. Posle, kada odu na kućno lečenje, najmanje tri meseca traje oporavak. Ne mogu da očekuju da će biti pre i ne treba pokušavati na silu vraćati snagu organizma kakva je bila pre bolesti. Potrebno je vreme - kaže dr Stojanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mili

    25. novembar 2020 | 15:12

    Doktore, građani se jave sa prvim simptomom lekaru ali lekar u kovid ambulanti vrši procenu da li pacijent ide kući sa terapijom ili ide u ustanovu na lečenje. Nije baš sve ni do pacijenata.

  • Gordana S.

    25. novembar 2020 | 15:50

    Dvoje male dece sa svim simptomima sam vodila u DZ...dali su nam Panklav i poslali kuci. Trece dete iz razreda isto tako. NazalostN posle 7 dana je to dete ustvari imalo Covid i zarazilo kod kuce i majku i oca dok je pilo Panklav. Sramota. Zasto nam decu ne testiraju?!!!

  • Z. R

    25. novembar 2020 | 15:24

    Kod nas (malo mesto u Srbiji) bude i do 200 pregleda na dnevnom nivou, od toga bude testirano 20-30 ljudi. Ostalo pravac kući, hemomicin, paracetamol, vitamini... Pa ako počne gušenje, javite se ponovo kažu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA