Zašto se baš vitamini D, C, A, cink i alfalipoinska kiselina prepisuju u borbi protiv kovida?

U lečenju covid 19 preporučuju se vitamini D, C, A, kao i cink koji pomažu organizmu da se izbori sa infekcijom. Zašto baš ti vitamini za E-kliniku piše dr Irina Radošević

  • 1
korona virus

foto: pixabay.com

Trenutni protokoli za lečenje pacijenata obolelih od korona virusa su različiti za različite forme bolesti. Kod pacijenata sa pozitivnim testovima, bez ili sa veoma blagim simptomima, i bez udruženih hroničnih bolesti, preporučuje se samo vitaminska i simptomatska terapija, dok se, na primer, kod pacijenata sa blagom kliničkom slikom, uz vitamine, uvodi i antikoagulatna i antivirusna terapija.

Ove lekove nikako ne bi trebalo uzimati na svoju ruku, već tok terapije određuju lekari.

Unositi vitamine i kroz hranu i suplemente

Vitaminska terapija je svakako nešto što možemo i sami da kupimo u svakoj apoteci, ali da li je neophodno da ih uzimamo i kao prevenciju ako nismo pozitivni?

Svakako je u borbi protiv infekcije ključan imunitet – i u prevenciji i u lečenju. Vitamini i mikronutritienti su važni za rad imunog sistema i treba prvenstveno da se trudimo da sve unosimo ishranom, odnosno namirnicama koje su bogate potrebnim nutritijentima.

Preporuke su da se tokom pandemije poveća unos vitamina i preventivno. Prema trenutnim protokolima za lečenje korone, vitaminska i suplementarna terapija se sastoji od vitamina C, D i A, cinka i alfalipoinske kiseline.

Zašto su baš ovi vitamini najvažniji u borbi sa kovidom pročitajte u nastavku teksta na portalu E-klinika...

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nisss

    26. novembar 2020 | 12:16

    Meni je izuzetno pomogao Orthomol Vrhunski preparat, sa vitaminima koji su i vise nego neophodni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA