≫ 

Slovenački pedijatri upozorili na kovid kod dece: "Samo prošle nedelje smo imali 6 takvih slučajeva"

Kovid i te kako može napraviti komplikacije kod dece čiji se imuni sistem i previše bori protiv virusa oštećujući organe

  • 0
dete deca korona virus foto-ilustracija: pixabay.com

Iako deca zaražena korona virusom prolaze uglavnom s blagim simptomima ili bez, neka od njih zbog jake reakcije imunološkog sistema mogu pretrpeti štetu na više organa, pa čak i na srcu, rekli su slovenački lekari koji su se poslednjih dana susreli sa više ovakvih slučajeva.

Kako je juče u izjavi za novinare naglasila pedijatar Tina Plankar Srovin iz UKC-a Ljubljana, u ovu ustanovu su prošle nedelje primili šestoro dece koja su imala upale više organa.

To je, po oceni lekara bila posledica jake imunološke reakcije organizma, a sva deca su dve do četiri nedelje pre toga bila zaražena koronom.

- Kovid 19 se kod dece odvija u blažem obliku, ali bolest može imati teške posledice - upozorila je.

Do sada su u toj bolnici imali 40 dece obolele od kovida, a u zadnjoj nedelji beleži se više slučajeva dece sa "multiorganskim upalnim sindromom" povezanim sa prvobitnom infekcijom korona virusom.

Kod sve dece koja su primljena u bolnicu prošle nedelje s tim simptomima primetno je da je došlo do štetnih posledica po srčani mišić, pa im se uvode jaki lekovi protiv upale, a u lečenju uz pedijatre učestvuju kardiolozi i reumatolozi.

Slovenački pedijatri napominju da su pojave sličnih simptoma kod dece obolele od kovida 19 prvi put zabeležene u Velikoj Britaniji pre nekoliko meseci.

Video: Kad primetite da dete ovako diše, obavezno ga vodite lekaru!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA