≫ 

Doktorka objašnjava zašto kovid 19 ne smemo sami da lečimo antibioticima

Za E-kliniku piše dr Irina Radošević

  • 0
korona virus foto: pixabay.com

Tokom pandemije korona virusa, ogroman broj ljudi, pogotovo onih sa respiratornim oboljenjima, oseća potrebu da uzima antibiotike. Svi pričaju i o Hemomicinu, „zamenama za penicilin“, i drugim lekovima, da lekari tamo negde propisuju te lekove, što je samo delimično tačno. Ali moramo da shvatimo da je korona virus – virus, a antibiotici nemaju nikakvo dejstvo protiv virusa.

Ono što se dešava je potpuno iracionalno korišćenje antibiotika ogromnog obima, što dovodi do rizika od pojave rezistencije bakterija na antibiotike, o čemu je E-klinika već pisala. Na duže staze, uzimanje antibiotika na svoju ruku, dovodi do mnogo veće štete nego koristi.

Kada antibiotik?

Posebni su slučajevi pacijenata koji su oboleli od korona virusa, a koji imaju povećan rizik od dobijanja sekundarne bakterijske infekcije. Kada se virus nalazi u telu, pogotovo virus kao što je korona, to dovodi do slabljenja stanja organizma, pa i imuniteta, što otvara vrata bakterijama.

Bolesnici koji pate od astme, hronične opstruktivne bolesti pluća, emfizema, i oni sa generalno oslabljenim imunitetom usled sistemskih bolesti, trebaju da budu izuzetak od gore napisanog. Ali, ni oni ne uzimaju antibiotik da bi lečili koronu, već preventivno, da spreče bakterije da dođu do pluća koja su kod njih i pored korone već oslabljena hroničnim respiratornim oboljenjem.

Srećom, ova komplikacija korone je dosta retka u ranim fazama bolesti. Druga grupa pacijenata koja je izuzetak su naravno svi pacijenti oboleli od korona virusa sa teškim kliničkim slikama, hospitalizovani, na oksigenoj terapiji, a posebno oni na respiratorima.

Zašto antibiotik ne treba da se uzima na svoju ruku pročitajte u nastavku teksta na portalu E-klinika...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA