Ima li vitamina D u Srbiji sada kada nam je najviše potreban?

U vreme pandemije, potražnja za ovim vitaminom je najveća…

  • 7
vitamin D, samoizolacija, korona virus

foto: pixabay.com

Svake jeseni čitamo o suplementima za poboljšanje imuniteta za što bolju zaštitu od prehlada i virusa, a iz godine u godinu, sve je veći fokus na vitaminu D. Danas, u vreme pandemije korona virusa, velika je preporuka za uzimanje baš ovog vitamina.

Neke zemlje su izdale čak i smernice za dopunsku primenu vitamina D od jeseni, a kod nas su ga lekari takođe stavili u protokol kao dobru prevenciju.

Preporučena koncentracija vitamina D u krvi u populaciji trebalo bi da iznosi 75 nmol/L – 125 nmol/L za optimalnu zaštitu od infektivnih bolesti, a brojne studije otkrivaju da skoro 50 odsto populacije ima smanjenu koncentraciju u organizmu.

Rizične grupe kod zaraze korona virusom su osobe sa dijabetesom, hospitalizovani bolesnici, gojazne osobe i starije osobe, a upravo oni su u većem riziku i od nedostatka vitamina D.

Danas suplemente vitamina D možemo naći u gotovo svim trgovinskim lancima, prodavnicama zdrave hrane i web shopovima i to u raznim oblicima – od tableta, kapsula, spreja ili kapi… ali to su ipak samo dodaci ishrani, dok je najteže pronaći pravi vitamin D registrovan kao lek.

Tragom informacija da leka vitamina D3 nema, istražili smo i otkrili da je ipak dostupan u svim apotekama.

Otkrili smo da je u Srbiji u kontinuitetu zadnjih godinu dana dostupan i Kabivit D3, austrijski proizvod koji tamo nalazimo već 60 godina pod imenom Oleovit. Proizvod je u kapima, indikovan za upotrebu kod dece i odraslih.

Ovo je važna informacija za sve koji se muče sa pronalaženjem vitamina D3 u našoj zemlji.

Koliko je vitamina D potrebno uneti tokom dana kako bismo se zaštitili od korone pročitajte u nastavku teksta na portalu E-klinika...

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    28. novembar 2020 | 10:43

    A jel mogu slanina i luk i čvarci i cvekla i kiseli kupus....?Ima i tu nekih vitamina pa i malo masti,holesterola....svevto coveku treba na zimu....

  • Jedana mama

    28. novembar 2020 | 10:26

    Ima raznih vrsta, a cena mu nije mala uopšte. Tako da čuvajte se! Mnogo su nam skupo vitamini.

  • 7890

    28. novembar 2020 | 16:28

    Farmaceutske derikože su toliko vitaminima i mineralima povećali cene, da je za svaku osudu. A narod nema ko da štiti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA