≫ 

Italijani otkrili 3 najčešća simptoma obolelih od kovida 19 koji mogu da izazovu smrt

Za razliku od obične prehlade, zaraženi kovidom 19 imaju povišenu temperaturu pre nego što počnu da kašlju

  • 1
Korona Virus Bosna Bolnica Foto: Tanjug/AP/Kemal Softić

Italijanski Visoki institut za zdravstvo objavio je najčešće tipične simptome koje su imali zaraženi od kovida 19, a koji su podlegli bolesti, prenosi Tanjug.

Na osnovu istraživanja sprovedenog na 50.000 žrtava korona virusa u Italiji ustanovljeno je da je najveći deo preminulih pre hospitalizacije imao temperaturu - 71 odsto, probleme sa disanjem - čak 73 procenta preminulih, 34 odsto kašalj, kolitis/proliv 8 odsto bolesnika, a samo 8 odsto preminulih nije imalo nikakve simptome, piše list “Fanpejdž”, koji objavljuje rezultate istraživanja.

Za razliku od obične prehlade, zaraženi kovidom 19 imaju povišenu temperaturu pre nego što počnu da kašlju, a razvoj bolesti je u početku blaži nego kod sezonskog gripa.

Među 50.000 žrtava korona virusa pacijenti su u proseku pre zaraze patili od najmanje tri druge bolesti - najčešće povišenog pritiska, dijabetesa, srčanih oboljenja i demencije.

Od troje preminulih dvoje su bili muškarci, a prosečna starost žrtava korona virusa u Italiji je 80 godina.

Prema rezultatima istraživanja, glavni uzrok smrti kovid 19 bolesnika su krvni ugrušci, preterani odgovor imunološkog sistema i takozvana "citokinska oluja", koja zauzvrat može pokrenuti akutni respiratorni distres sindrom ili ARDS.

Italijanski Visoki institut za zdravstvo je najvažnija naučna institucija u oblasti medicine i njeni stručnjaci redovno prate, analiziraju i objavljuju rezultate o epidemiološkoj situaciji.

Video: Teška situacija u Mišoviću, na lečenju 356 kovid pacijenata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majkl Džondar

    2. decembar 2020 | 09:57

    "Samo" 8% umrlih nije imalo simptome??? Alo, kako samo??? Drug mi je bio dugi na korona odaljenju, to je to, isto kao što se i ovde navodi što se tiče smrti od korone.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA