Stres tokom trudnoće može uticati na razvoj detetovog mozga i dovesti do emocionalnih problema

Naučnici pozivaju na veću podršku majkama u borbi protiv stresa tokom trudnoće

  • 0
trudnica, trudnoća Pixabay.com

Britanski istraživači povezali su veći nivo hormona stresa kortizola kod majki sa strukturnim promenama u amigdali - malom skupu neurona smeštenih na obe strane mozga novorođene bebe.

Amigdala je moždana struktura koja sadrži nervne ćelije koje su visoko organizovane - rade zajedno na obradi informacija o socijalnim situacijama i emocijama kod beba.

Stručnjaci navode da bi trudnice koje su pod stresom ili se loše osećaju trebalo da potraže pomoć.

Poznato je da stres majke utiče na razvoj detetovog ponašanja i sposobnost da reguliše svoje emocije kako raste, ali to se obično meri upitnicima koji nisu uvek pouzdani.

Stoga su istraživači koristili objektivnu meru - nivo hormona kortizola - kod majke da bi proučavali veze sa razvojem mozga bebe.

Istraživači su otkrili da su viši nivoi kortizola u majčinoj kosi povezani sa strukturnim promenama u amigdali beba, kao i sa razlikama u moždanim vezama.

Strukturne promene se ne odnose na ukupnu veličinu amigdale, već na njenu ćelijsku strukturu i oblik njenih neurona (poznatih i kao nervne ćelije).

Trudnica, kafa, šolja Foto: Shutterstock

Istraživači su takođe primetili promene u snazi veza puteva koji povezuju amigalu sa drugim delovima mozga važnim za obradu emocija.

Zanimljivo je da je izlaganje višem nivou kortizola u materici uticalo na bebe na različite načine na osnovu njihovog pola.

Dečaci su pokazali promene u finoj strukturi svoje amigdale, dok su devojčice pokazale promene u načinu na koji se regije povezuju sa drugim neuronskim mrežama.

Istraživači, međutim, upozoravaju da studija nije procenjivala osećanja kod dece.

- Ovo istraživanje naglašava koliko je važno podržati mentalno zdravlje žena tokom trudnoće kako bi njihove potrebe bile zadovoljene i da njihove bebe imaju najbolji početak života - rekla je Sara Braun iz dečje dobrotvorne organizacije Njihov svet, koja je finansirala studiju.

- Pomoć majkama da se izbore sa stresom važan je korak kako bi se osiguralo napredovanje i mame i bebe.

Već je poznato da stres tokom trudnoće, na primer zbog mentalnih ili fizičkih poremećaja, ima dugoročne efekte na razvoj deteta.

Epidemiološke studije pokazale su da su osobe izložene stresu u trudnoći u većem riziku kod razvojnog procesa ploda koji mogu biti uzrok ADHD-a i depresije.

Studija je objavljena u časopisu eLife.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA