≫ 

Kako funkcioniše Fajzerova vakcina i šta tačno radi čoveku kada se ubrizga u organizam?

Prilično je drugačija od tradicionalnih vakcina na koje smo do sada navikli

  • 28
fajzer, pfizer

foto-ilustracija: pixabay; tanjug/ap

Nova vakcina protiv korona virusa farmaceutskog giganta Fajzer i nemačke kompanije BioNTech odobrena je za upotrebu u Velikoj Britaniji.

Prema dosadašnjim testiranjima, vakcina je pokazala 95 odsto efikasnosti, uključujući i 94 odsto u starijoj populaciji. Vakcina je testirana na 43.000 ljudi u šest zemalja i nisu izražene nikakve ozbiljnije nus-pojave.

Ali, kako tačno vakcina deluje na naš organizam?

 

Vakcina je mRNK, odnosno prenosnik RNK genetskog koda. Šta to znači? Konvencionalne vakcine se prave pomoću oslabljenih oblika virusa, ali mRNK koristi samo genetski kod virusa.

Vakcina mRNK se ubrizgava u telo i sastojci ulaze u ćelije "govoreći im" da počnu sa stvaranjem antigena. Ove antigene imuni sistem prepoznaje i tako priprema ćelije za borbu protiv korona virusa SARS-CoV-2.

Za stvaranje mRNK vakcine nije potreban stvarni virus, što znači da se brzina proizvodnje vakcina može drastično ubrzati prema potrebi.

Kao rezultat, mRNK vakcine su mnogo brže rešenje za zaustavljanje pandemije ove zarazne bolesti.

U teoriji, one se takođe mogu brže modifikovati ako, na primer virus mutira i počne da se menja tako da prvobitna vakcina pokazuje manju efektivnost.

S druge strane, mRNK vakcine su mnogo jeftinije za proizvodnju od tradicionalnih vakcina. Jedina loša strana mRNK vakcina je ta što ih treba čuvati na jako hladnim temperaturama i teže se transportuju. Konkretno, Fajzerova vakcina mora da se čuva na temperaturi od -70 stepeni Celzijusa.

Da li je vakcina sigurna?

 

Sve vakcine prolaze rigorozno testiranje. Neki veruju da su mRNK vakcine zapravo sigurnije jer se ne oslanjaju na bilo koji element virusa koji se ubrizgava u telo već samo na njegov genetski kod.

Vakcine mRNK su takođe isprobane i testirane u laboratoriji i na životinjama pre nego što su testirane na ljudima.

Fajzer će nastaviti sa prikupljanjem podataka o bezbednosti i dugoročnim ishodima tokom naredne dve godine. Velika Britanija, u kojoj je vakcina prvo registrovana, obezbedila je već 40 miliona doza vakcina, a prvih 10 miliona stiže već do kraja godine.

Pacijenti će morati da prime dve doze.

Video: Brnabić sa predstavnicima Fajzera o vakcini protiv korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    2. decembar 2020 | 11:19

    Dosta mocnika svetskih je ostalo zdravo,sto je prosto jako tesko izbeci kontakt i zarazu a svi znamo kako se oni provode i rade,tako da vakcina je vec postojala!Zavadi pa vladaj ili u ovom slucaju zarazicu te pa izleciti!

  • Spasa

    2. decembar 2020 | 12:26

    Kaze sigurna je vakcina,a po svim propisima i zakonu mora ds postoji petogodisnje testiranje. A ovi je napravili za 3 meseca. 😂😂

  • Izvinite ali...

    2. decembar 2020 | 11:53

    Nisam iz grupe antivakcionaša, ali u ovu vakcinu ne verujem ni 10%. Dugačak je spisak razloga za to i dok ne vidim rezultate rizikovaću, ali ću poštovati sva pravila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA