Bakarni ten može da ima previsoku cenu: Sunčanje u solarijumu povećava rizik od dve ozbiljne bolesti

Upozoravajući rezultati velike američke studije o upotrebi solarijuma

  • 1
Devojka u solarijumu Foto: Shutterstock

Preplanuli ten odavno je već u modi, ali dobijanje bronzane ili čokoladne boje kože u solarijumu može da ima previsoku cenu!

Naime, istraživanje sprovedeno u Americi pokazalo je da je rizik od pojave endometrioze kod žena veći za oko 30 odsto ako samo tri puta godišnje odu u solarijum. Takođe, američki stručnjaci otkrili su da se rizik povećavao kod žena koje su koristile kremu za sunčanje u tinejdžerskom dobu ili su izgorele na suncu ili u solarijumu.

Endometrioza je stanje u kojem tkivo slično sluznici materice raste na jajnicima ili jajovodima. Simptomi uključuju bol, obilne menstruacije i umor, kao i veći rizik od neplodnosti i probleme sa crevima i bešikom. Lečenje je bazirano na hormonskoj terapiji, a ponekad je neophodno uraditi i operaciju.

Endometrioza i melanom

- Prethodno istraživanje dugoročnih zdravstvenih posledica endometrioze sugerisalo je da su žene sa endometriozom u većem riziku od melanoma - rekla je autorka studije, epidemiolog Lesli Farland sa Univerziteta u Arizoni.

- Tačni mehanizmi koji leže u osnovi veze između endometrioze i melanoma nisu poznati. Ali, rezultati nekoliko studija pokazali su da je kod žena koje su osetljive na sunce, imaju svetao ten i teže dobijaju preplanulu boju kože, imaju crvenu kosu, svetle oči, pegice i veći broj mladeža, i rizik od pojave endometrioze veći.

Kako je teklo ispitivanje

Profesorka Farland i njene kolege proučavali su 116.429 žena koje su se pridružile američkoj Studiji o zdravlju medicinskih sestara 1989. godine, u periodu kada su imale između 25 i 42 godine.

Svake druge godine do juna 2015. godine, učesnice studije slale su ažurirane informacije o svojoj medicinskoj istoriji i izloženosti faktorima rizika za nekoliko hroničnih bolesti.

Takođe su popunjavale upitnik o tome koliko lako dobijaju opekotine, koliki broj mladeža na nogama imaju i koliko puta su izgorele na suncu ili u solarijumu u najranijoj mladosti, kada su imale od 15 do 20 godina.

stomak, bol, gasovi, nadutost Foto: Depositphotos

Od 1993. godine u studiju su uključena i pitanja o upotrebi krema za sunčanje, a od 2005. godine učesnice studije odgovarale su i na pitanja o korišćenju solarija tokom tinejdžerskih i ranih odraslih godina (od 25. do 35. godine života), kao i da li im je dijagnostikovana endometrioza.

Na osnovu evidencije kućnih adresa žena, istraživači su mogli da procene godišnju izloženost ultraljubičastom A i ultraljubičastom B zračenju svake učesnice studije.

Od 95.080 žena, tokom perioda prikupljanja podataka, kod 4.791 učesnice studije dijagnostikovana je endometrioza.

Rizici

Istraživači su ustanovili da u poređenju sa ženama koje nikada nisu koristile solarijume, one koje su šest ili više puta godišnje otišle na „veštačko sunce“ u tinejdžerskom dobu, imaju 19 odsto povećan rizik od endometrioze.

Taj rizik je rastao na 24 odsto ukoliko su ispitanice u dobi od 25 do 35 godina koristile solarijum najmanje šest puta godišnje.

Podatak koji najviše zabrinjava je da su žene koje su odlazile u solarijum samo tri puta godišnje od 15. do 35. godine života imale za 30 odsto veći rizik od endometrioze.

Sunce i kreme za sunčanje kao faktor rizika

Od 100 žena koje nikada nisu išle u solarijum pet njih može da dobije endometriozu; ali, ako su odlazile u solarijum, od 100 žena njih sedam bilo je u riziku od ovog stanja.

Opekotine od sunca takođe nisu bezazlene, ali su ipak manji faktor rizika za dobijanje endometrioze. Studija je pokazala da je pet ili više ozbiljnih opekotina od sunca u dobi od 15 do 20 godina bila povezana sa povećanjem rizika od endometrioze za 12 procenata u poređenju sa ženama koje nikada nisu izgorele na suncu.

foto Pixabay foto Pixabay

Takođe, žene koje su sve vreme koristile kremu za sunčanje imale su 10 odsto veći rizik od endometrioze u poređenju sa ženama koje su se štitile od sunca boravkom u hladovini, adekvatnom garderobom i sunčanjem u periodu kada je nivo UV zračenja nizak.

Istraživači su upozorili da mehanizmi između izlaganja suncu i solarijuma i rizika od endometrioze nisu jasni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA