Kada je bezbedno da se viđate sa drugim ljudima nakon što ste preležali kovid-19?

Prvenstveno kada simptomi utihnu

  • 0
Koorna virus, karantin

Foto: Pixabay.com

Razbolite se. Prođe nekoliko dana, a na sreću počinjete da se osećate bolje. Da li je tada u redu da ponovo počnete da viđate druge ljude?

To je pitanje koje se postavlja širom sveta.

- Ako imate kovid-19 i oporavite se do tačke kada više nemate simptome, koji je protokol da saznate da ste se u potpunosti oporavili - postavio je pitanje jedan čitalac.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD, ako mislite ili znate da ste imali korona virus i razvili simptome, možete biti u blizini drugih nakon:

  • 10 dana od kada su se simptomi prvi put pojavili i
  •  

  • 24 sata bez temperature bez upotrebe lekova za smanjenje temperature
  •  

  • Ostali simptomi korona virusa izostanu
  •  

 

Morate da ispunite sva tri kriterijuma. Ali šta ta poslednja tačka zaista znači?

- Oporavak bi moglo da znači smanjenje otežanog disanja, nazalnu kongestiju ili kašalj i prestanak grlobolje -  kaže dr Erik Sačinvala, medicinski direktor za prevenciju i kontrolu infekcija iz "Einstein Medical Center" u Filadelfiji .

Važno je da provetravate prostor kod kuće tokom deste dana, čak i ako simptomi potpuno nestanu nakon nekoliko dana. Nije važno ako više ne kašljate ili nemate groznicu - još uvek možete biti zarazni.

Devojka, test koronavirus, maska, toplomer

Foto: Shutterstock

- Studije su pokazale da ljudi sa blagom do umerenom slikom bolesti, nakon ovog desetodnevnog roka, ako nemaju simptome, virus ne mogu dalje prenositi - zaključio je Nil Goldstejn, docent istraživač epidemiologije i biostatistike na Univerzitetu Drekel.

Ako ispunjavate sve kriterijume, ne treba da se testirate ukoliko to ne preporuči lekar.

Za ljude koji imaju pozitivan test na korona virus, ali nikada ne razviju simptome, CDC kaže da mogu ponovo doći u kontakt sa drugima nakon što prođe 10 dana od dobijanja rezultata testa.

Smernice se, međutim, razlikuju ako ste teško oboleli ili imate jako oslabljen imunološki sistem.

Ako razvijete ozbiljnu bolest od SARS-CoV-2, možda ćete morati da ostanete kod kuće duže od 10 dana i do 20, nakon što su se simptomi prvi put pojavili, kaže CDC. Ovo se odnosi i na one sa oslablenim imunim sistemom

- Ako ste teže bolesni, verovatno imate više virusa u telu, a ako ste oslabljeni, telo ne može da postigne isti imuni odgovor - kaže Goldštajn.

- Imunom sistemu treba više vremena da očisti virus i zato treba duže biti izolovan.

Prema CDC-u, možda ćete morati i da se testirate pre nego što budete mogli bezbedno da boravite u blizini drugih. Razgovarajte sa svojim lekarom o tome.

Ako ste imali blizak kontakt sa nekim ko boluje od kovida, trebalo bi da ostanete kod kuće 14 dana nakon poslednjeg izlaganja antigenu.

Međutim, postoji izuzetak. Ne morate ostajati kod kuće ako ste u prethodna tri meseca imali kovid i nemate nikakve simptome reinfekcije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA