≫ 

Grčki lekar upozorio na još jedan izvor korone: Na ovo niko nije mislio, a pravi je rasadnik zaraze!

Grčki patolog upozorava da se previše "opušteno" ponašamo kada neko umre od bolesti koja nije kovid

  • 0
korona virus

foto: pixabay.com

Iako još uvek nije tačno ispitano u kojoj meri mrtav čovek može prenositi koronu, pod hitno su potrebne bolje mere prevencije u tretiranju preminulih koji su umrli od drugih bolesti, upozorava predsednik Helenskog društva za sudsku medicinu Grigoris Leons.

- Ne znamo ko je od njih bio zaražen korona virusom i od čega je zapravo umro jer ne testiramo ljude pošto umru - upozorio je.

Kao tipičan primer, Leon navodi slučajeve starijih ljudi koji umiru od svojih osnovnih bolesti u domovima za stare ili kod kuće, a niko ih ne testira na kovid-19. Tada ni radnici u pogrebnim firmama, a ni rodbina smatrajući da preminuli nije umro od korone, opuštenije postupaju sa njegovim telom i ne poštuju mere prevencije.

- To je ozbiljna pretnja po javno zdravlje - rekao je i apelovao da bi svi koji preminu trebalo da se podvrgnu brzom testu.

On ističe da se korona virus može preneti u prvim satima, pa čak i danima nakon smrti pacijenta koji je možda bio zaražen kovidom.

Iz tog razloga se savetuje da se, bez obzira na to od čega je pacijent preminuo njegovo telo transportuje u kesi i sa pojačanim dodatnim merama tokom pripreme tela za sahranjivanje.

- Kada neko umre ko nije prethodno bio hospitalizovan, mi zaista ne znamo jel umro od nečeg drugog ili od kovida - rekao je on dodajući da bi odmah trebalo da se uradi brzi test, kako mrtvo telo ne bi bilo rasadnik virusa.

Video: Grčka u haosu: Teški sukobi policije i demonstranata na centralnom trgu u Atini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA