≫ 

Počelo serološko testiranje u BiH: Pokazaće koliko građana ima antitela na korona virus

Ukupno bi trebalo da se testira 3.000 ljudi

  • 0
Test na antitela za korona virus, kovid Foto: Shutterstock

U Bosni i Hercegovini je počelo serološko istraživanje koje bi trebalo da pokaže koliko je građana bilo u dodiru s korona virusom, odnosno, koliko ih ima antitela.

Ukupno bi trebalo biti testirano više od 3.000 građana.

U Federaciji BiH serološko testiranje populacije počelo je početkom novembra. Ovim istraživanjem rukovodi Zavod za javno zdravlje FBiH u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH na donatorima krvi koji se saglase s tim da žele da učestvuju u studiji.

- Planirano je testiranje oko 1.100 ispitanika, a preliminarni rezultati studije očekuju se krajem godine - naveli su za Klix.ba iz Zavoda za javno zdravlje FBiH.

Serološko testiranje će dati novi uvid i pomoći u boljem razumevanju epidemiološke situacije u FBiH.

- Osim toga, doprineće i boljem razumevanju same bolesti i imunološkog odgovora. Njen najveći značaj je u otkrivanju asimptomatskih slučajeva budući da se, prema našim smernicama, testiraju samo osobe koje imaju simptome - naveli su.

Kada je reč o Republici Srpskoj, serološko testiranje se provodi na Medicinskim fakultetima u Banjaluci i Foči u saradnji s Institutom za javno zdravlje RS.

Video: FDA odobrila hitnu upotrebu eksperimentalnog leka za koronu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA