≫ 

Stručnjak srpske Agencije za lekove objasnio kako se proveravaju dokumenta "Fajzera" i "Bionteka"

- Mi moramo kao regulator da potvrdimo da li je to zaista tako kao u dokumentima i da li ima osobine koje se zaista tvrde -  istakao je Zelić, dodajući da je SZO svrstala srpsku Agenciju među 50 najrizigorznijih autoriteta u svet

  • 1
Koronavirus vakcina potražnja

Foto: Tanjug/AP

Kompanije "Fajzer" i "Biontek" predale su dokumentaciju za registraciju vakcine protiv korone u Srbiji, posle dogovora Vlade sa predstavnicima te kompanije. Prema dosadašnjim podacima, vakcina je efikasna 95 procenata. Agencija za lekove i medicinska sredstva sada proverava dokumentaciju, vrlo rigorozno i temeljno, ističe Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS).

Zelić  kaže za RTS da se Srbija, prijemom dokumentacije, svrstava među najrazvijeni zemlje sveta, koje same odlučuju o svojoj sudbini.

- Naši eksperti će gledati istu dokumentaciju kao i u razvijem zemljama sveta, mnoge agencije nisu dobile ovakvu pirliku, naši eskperti već procenjuju dokumenta -  rekao je Zelić jutros gostujući u Dnevniku RTS-a.

Eksperti će, kaže, kao i za svaki drugi lek, vrlo rigirizno i temeljno proučavati sve faze testiranja, naročito koje se odnose na klinička isptivanja na ljudima, koje treba da potvrde efikasnost i bezbednost vakcine.

- Mi moramo kao regulator da potvrdimo da li je to zaista tako kao u dokumentima i da li ima osobine koje se zaista tvrde -  istakao je Zelić, dodajući da je SZO svrstala srpsku Agenciju među 50 najrizigorznijih autoriteta u svetu.

Radi se, napominje, timski i koordinisano kako bi svaki aspekt bio proveren jer od toga, dodaje, zavise životi.

- Naša želja je da imamo nekoliko vakcina na raspolaganju, naša mogućnost da pregovaramo i obezbedimo je još jedna retkost, moći ćemo kritički da procenimo, nadamo se da ćemo vrlo brzo imati nekoliko vakcina _ istakao je Zelić.

Napominje da je ovo neverovatno doba i trenutak za nauku jer stotine instituta i kompanija i hiljade naučnika radi na tome da se pronađe vakcina.

- Ovakvo dostignuće nije bilo vek unazad -  istakao je Zelić.

Prema njegovim rečima, neke vakcine su klasične - sadrže inaktivisani virus, a neke su RNA - repliciraju delove virusa koji izazivaju imunski odgovor.

- Ne smemo da čekamo, moramo da preuzmemo rizike, ali mislimo da su koristi veće od bilo kakvih problema -  naglasio je Zelić.

Video: Brnabić sa predstavnicima Fajzera o vakcini protiv korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA