≫ 

Čiju biste vakcinu želeli da primite - rusku ili Fajzerovu?

Svet počinje sa vakcinacijom, pitanje je čiju ćemo primiti

Fajzerova i ruska vakcina Sputnik V

Foto: Tanjug/AP, Profimedia/TASS, Pixabay

Priča oko vakcina se zahuktava i sve se više čini da se nazire početak kraja pandemije korona virusa. Prethodnih meseci čitav svet se fokusirao na traženje leka za koronu, ali pošto tako nešto ne postoji, u prvi plan ponovo dolazi najveće medicinsko dostignuće, a to je vakcina koja kao takva jedina može iskoreniti bolest.

Ipak, sve vakcine koje su se do sada pojavile nisu dugoročno rešenje i moraju se ponovo primati na svakih godinu i po do dve, ali predstavljaju dobru "zakrpu" o čemu je u intervjuu za "Telegraf" već govorila virusolog dr Ana Gligić.

- Prema informacijama koje su dostupne, specifične vakcine koje su do sada napravljene mogu da štite samo godinu do godinu i po dana, i to je po mom mišljenju vrlo mudro. Njihov zadatak je samo da što pre zaustave pandemiju, da se izvučemo iz ovoga što nas je snašlo. U međuvremenu trebalo bi napraviti prave klasične vakcine koje obezbeđuju dugotrajni imunitet - rekla je tada.

Dr Gligić je danas u jutarnjem programu TV Prva takođe apelovala da je jako važno da imamo izbor i izaberemo koju vakcinu želimo da primimo, kao i da je to najbolja opcija koja bi mogla da umiri i natera antivaksere da se predomisle.

Šta do sada znamo o dve vakcine koje će uskoro stići u Srbiju?

 

Sputnjik V vakcina, korona virus

Foto: Profimedia/Anna Zaikova / East2West News

Rusija je prva zemlja na svetu koja je 11. avgusta registrovala vakcinu protiv korona virusa "Sputnjik V" razvijenu od strane Naučno-istraživačkog instituta "Gamaleja". Vakcinu je među prvima primila ćerka ruskog predsednika Vladimira Putina koja je od nus-pojava imala samo blagu temperaturu.

Iako je ruska vakcina registrovana još u drugoj fazi ispitivanja, masovna vakcinacija kreće od sledeće nedelje, najavio je juče Putin.

Takođe i u našu zemlju do kraja nedelje stiže 20 doza vakcine Sputnjik V za laboratorijsku kontrolu, najavio je juče ministar industrije i trgovine Ruske Federacije Denis Manturov u razgovoru sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

fajzer, pfizer

foto-ilustracija: pixabay; tanjug/ap

S druge strane, vakcina američke Fajzer i nemačke kompanije Biontek registrovana je juče u Velikoj Britaniji, a farmaceutski giganti su takođe podneli zahtev za registraciju ove vakcine i u Srbiji.

U pitanju je mRNK vakcina što znači da nema živog virusa u sebi već prenosi samo genetski kod virusa SARS-CoV-2 i daje se u dve doze u razmaku od 21 dan. Ipak, obećava činjenica što je već posle 7 dana nakon druge doze u potpunosti stvoren imunitet.

I jedna, i druga vakcina su 95 odsto efikasne.

Video: Brnabić sa predstavnicima Fajzera o vakcini protiv korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA