≫ 

Psiholog komentarisao scenu deteta iz Knez Mihailove: Evo kako je majka trebalo da reaguje na uvrede

Nemila scena besnog deteta nije izdvojen slučaj, a stručnjaci apeluju da roditelji moraju pokazati autoritet

  • 29

Scena koju nijedan roditelj ne bi poželeo, postala je viralna, a o tome je pisao i naš portal.

Kada dete izmiče kontroli i nasred ulice pred očevicima pravi neprijatne scene, u ovom slučaju, nazivajući majku "budalom", nije bila prijatna slika ni za prolaznike, a najmanje za roditelja koji ne može da obuzda očiglednu agresiju. Ovo nije izdvojen slučaj, a nedavno se slična scena dogodila i u novobeogradskim blokvima, kada majka nije mogla da obuzda bes deteta koji je privukao pažnju prolaznika, kao i njena reakcija.

O nedostatku autoriteta i tome kako bi se trebalo postaviti u ovakvoj nemiloj situaciji, pričali smo sa psihologom Aleksandrom Kontićem, članom Svetske psihoanalitičke asocijacije i Evropske psihoanlitičke federacije.

- Jako je važno da roditelj ima autoritet koji će graditi od početka. Poželjno je da u vaspitanju učestvuju oba roditelja, a od posebnog je značaja, da čak iako ne dele iste stavove, dete ne dobije utisak da će od jednog roditelja dobiti odobrenje za svoje ponašanje, dok će drugi negodovati na isto. Jedno drugom treba da čuvaju autoritet - rekao je psiholog.

Na situaciju koja se dogodila nasred ulice Kneza Mihaila, Kontić smatra da je u pitanju potpuni izostanak autoriteta koji je vrlo važan u razvojnom procesu deteta.

Agresija Foto: Pixabay.com

Ali, da li sva deca imaju potencijal za ispoljavanje agresije i besa?

- Svako dete, u nekoj fazi razvoja, želi da proveri gde su mu granice i htelo bi da radi šta želi, pa na kraju, ako treba da rastereti i taj agresivni impuls. Apsolutno je nevažno gde će ispoljiti svoju agresiju, da li će to biti javno mesto ili kod kuće. Takvo ponašanje ne sme se dozvoliti nigde i treba se primeniti određena vrsta sankcije - objašnjava Aleksandar.

Psiholog je takođe apelovao da se odnos prema autoritetu uči u ranom uzrastu, te da dete treba da zna da za nedolično ponašanje slede sankcije kojih se roditelji moraju dosledno držati.

- Roditelji ne smeju biti bolećivi u ovom slučaju, jednostavno moraju prihvatiti to kao uslugu koju čine detetu i time mu pomažu.

Agresija u određenoj meri jeste prihvatljiva i dete ima pravo da bude ljuto u određenim situacijama, ali ne i da bude destruktivno po predmete i druge osobe, a ovde kljućnu ulogu nosi autoritet.

- Bitno je da autoriteti postoje, ne samo od strane roditelja, već i u vrtiću, školi. Tako se detetu unutar ličnosti ugrađuje stav da je agresija nešto nedopustivo i zabranjeno - objašnjava stručnjak.

Pitali smo psihologa kako roditelj treba da se postavi u situaciji kada doživi verbalnu uvredu od svog deteta, pa možda i fizički nasrt:

- Fizička povreda je već alarm da su stvari otišle predaleko. To je mnogo ranije trebalo blokirati. Nereagovanje na uvredu ili bilo šta što dete radi pogrešno je podržavanje deteta u tome. To važi za sve - rekao je Kontić.

Nasilje Foto: Pixabay.com

Takođe, on je objasnio da se odnos prema autoritetu uči, najpre, u porodici, ali i to da trenutno vlada planetarna kriza autoriteta.

- Deci treba autoritet, oni ga traže i žele jer je važan za normalan razvoj. Ako im se to oduzme, oni se kasnije boje sopstvene agresije jer im niko to nije mapirao. To može eskalirati i do fatalnih ishoda jer vodi do nepoštovanja nikoga i ničega. Oni odrastaju u nesrećene osobe jer će sebe dovoditi u vrlo neprijatne situacije. Ono što su roditelji tolerisali, drugi neće. Tamo gde postoje čvrste moralne vrednosti, ono neće moći da se snađe i to će se ogledati u svim životnim aspektima od škole, posla, emotivnih i socijalnih odnosa - zaklljučio je psiholog.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uh

    3. decembar 2020 | 16:37

    Ovo fino uzmes u ruke , odvedes kuci sa smeskom na licu i kad zatvoris vrata dobro mu nalupas guzicu da se cese ceo dan , recept koji se uvek primenjivao i imao efekta , pustite me vise price raznih psihologa , ova danasnja deca kao da nisu normalna , ali nije to osetilo prut .

  • Zvele

    3. decembar 2020 | 17:11

    Danas sam mator i imam sina od 25 godina, ali hoću da kažem kad sam bio dete ovo mi ni u ludilu nebi palo na pamet u protivnom takve bih batine dobio da bi zapamtio do kraja života .I šta nama fali što smo ponekad dobijali prut, očev kajš ništa postali smo normalni porodični ljudi.

  • Дража

    3. decembar 2020 | 15:15

    Батина је из раја изашла

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA