7 znakova da ste žrtva narcisoidnog zlostavljanja: Bežite glavom bez obzira i potražite pomoć

Ovi znaci su toliko suptilni da vam često ni drugi neće poverovati

  • 2
Muškarac i žena Foto: Pixabay

Narcisoidni sindrom žrtve, odnosi se na kolekciju ponašanja i psiholoških simptoma koji se primećuju kod žrtava narcisoidnog zlostavljanja. Narcisi imaju tendenciju da imaju uzvišen osećaj i opsednuti su sobom.

Ako ste bili u vezi sa narcisom ili provodite dosta vremena sa njima, verovatno će na vas uticati sindrom narcisoidnog zlostavljanja (NAS).

Vremenom žrtve gube samopouzdanje i imaju nizak nivo sopstvene vrednosti, pa neprestano sumnjaju u svoj zdrav razum. Jako su uznemireni i svesni sopstvenih grešaka, neuspeha i nesavršenosti, čak iako je to samo plod njihove sopstvene mašte.

Pored psihičkih simptoma kao što su anksioznost, depresija, fobije, asocijalno ponašanje, pa i suicidne misli, kod žrtava narcisoidnih zlostavljača mogu se javiti i fiziči simpromi poput promene telesne težine, mučnina, povraćanje, tahikardija, nesanica, hronični umor...

Psiholog Džejmi Čenovet objašnjava da ovo stanje često dovodi do toga da se žrtve osećaju bespomoćno i utučeno.

Evo nekoliko znakova koje morate identifikovati da biste utvrdili da li patite od ovog stanja i trebate li potražiti pomoć:

zaljubljeni ljubavni par razdor razlaz svađa ljubavna, impotencija, prevara razvod Foto: Shutterstock

1. Ne možete da donosite odluke

Kako prolazite kroz česte manipulacije, dominaciju i upijate stalne uvrede, vaše sposobnosti donošenja odluka počinju da bivaju sve slabije. To vam takođe može otežati odluku da li bi trebalo da napustiti svog narcisa ili tolerisati njegovo zlostavljanje.

2. Niko ne veruje da ste zlostavljani

Emocionalno zlostavljanje je često teško identifikovati, a još teže dokazati drugima. Vaš narcis može toliko efikasno prikriti zlostavljanje da ga vaši prijatelji i porodica možda ne primete, čak i kada se dogodi pred njima.

3. Osećate se izolovano

Većina narcisa često ima tendenciju da izoluje svoje partnere jer to žrtvu može učiniti podložnom emocionalnim manipulacijama. Međutim, možete se izolovati i zbog srama i sumnje u sebe. Štaviše, kako drugi možda ne veruju da ste zlostavljani, možete se osećati usamljeno i povući se iz društvenih interakcija. Razni drugi faktori poput zablude o zlostavljanju, prebacivanje krivice i nedostatku socijalne podrške mogu vas dalje gurnuti ka izolaciji.

4. Narcis vas diskredituje

Narcisa ne samo da može učiniti da izgledate loše pred drugima, već i da vas drugi kritikuju sve i da izgledate savršeno. Oni mogu iskriviti istinu kako bi privukli divljenje drugih i opovrgli vas i vaše tvrdnje o zlostavljanju. Što je još gore, mogu da iskoriste vaše reakcije protiv vas kako bi stekli simpatije drugih. Stoga mogu šarmirati i pridobiti vaše prijatelje i voljene čineći da vi izgledate poput nasilnika.

Žena, depresija, bol, glava, plače, tuga Foto: Shutterstock

5. Doživljavate disocijaciju

Disocijacija omogućava vašem mozgu da spreči emocionalni uticaj bola da preterano utiče na vas i rezultira emocionalnim utrnućem. To se posebno može dogoditi kada niste u stanju da se izborite sa terorom i traumom postojećih okolnosti. Možete doživeti fizičko ili emocionalno odvajanje od okoline što dovodi do poremećaja u svesti, percepciji, sećanjima i vašem osećaju sebe.

6. Učinićete sve da im udovoljite

Efekti narcisoidnog zlostavljanja mogu vas naterati da žrtvujete svoje fizičke i emocionalne potrebe, sigurnost i želje da udovoljite svom narcisoidnom zlostavljaču.

7. Osećate nemir

Narcisoidno zlostavljanje je nepredvidivo sa periodima ljubavnih izliva i eksploatacije koji se dešavaju ili alternativno ili čak istovremeno. To vas može dovesti u stanje stalne pripravnosti jer osećate da hodate po jajima. Iako to nije priznato stanje mentalnog zdravlja, mnogi stručnjaci priznaju da narcisoidno zlostavljanje može imati ozbiljan, dugotrajan uticaj na emocionalno zdravlje, navodi Healthline.

Iako je narcistički poremećaj ličnosti (NPD) identifikovan u Dijagnostičkom i statističkom priručniku mentalnih poremećaja (DSM-5) Američkog psihijatrijskog udruženja, sindrom narcisoidne zloupotrebe nije prepoznat kao zdravstveno stanje. Štaviše, malo je verodostojne literature o stanju i efektima narcisoidnih ponašanja na mentalno zdravlje ljudi koji žive ili rade sa tako otrovnim, nasilnim narcisima. Međutim, mnogi terapeuti veruju da ovaj sindrom treba klinički prepoznati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila

    4. decembar 2020 | 14:23

    Bila u vezi sa takvim. Intelektualac, elokventan, drustven.., a u stvari psihopata. Kad god bih odreagovala, govorio bi mi da sam luda i da trebam da se lečim. Počela sam da verujem da je u pravu. Jedva sam se iscupala.

  • Weselko

    4. decembar 2020 | 06:05

    Pa ovo ti dodje neka vrsta mobinga

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA