≫ 

Na lak način nadoknadite minerale koji nedostaju organizmu

Hraniti se zdravo ponekad predstavlja pravi izazov za savremenog čoveka. Svakodnevna užurbanost, mentalni i fizički stres uz neuravnoteženu i jednoličnu ishranu dovode do toga da vrlo često prosto zaboravimo na suštinske potrebe našeg organizma

  • 0
Aqarius

Foto: Promo

Sve navedeno je razlog što kod mnogih od nas postoji nedostatak minerala u ishrani, a minerali su zapravo esencijalne hranljive materije koje su nam neophodne i to u relativno malim količinama za optimalno zdravlje i prevenciju oboljevanja. 

- Među mineralima koji nam najviše nedostaju prednjače cink i magnezijum. To ne čudi, jer ljudsko telo ne proizvodi ni cink, ni magnezijum, zato ih dodatno treba unositi ishranom. Ako pogledamo sa druge strane, preporučeni unos cinka za žene je 8 mg, a za muškarce 11 mg na dnevnom nivou. Kad je magnezijum u pitanju, to izgleda ovako: 300 mg za žene i 350 mg za muškarce - ističe profesor doktor Sergej Ostojić, lekar i višedecenijski fiziolog vrhunskih sportista.

Preporučene količine zaista nisu velike, ali i pored toga, velika većina ljudi ne uspeva da svakodnevno unese dovoljno cinka i magnezijuma. Stoga, vraćamo se na početak priče, ovaj nedostatak je pre svega posledica uglavnom nametnutog tempa savremenog življenja.

Aqarius

Foto: Promo

Na koji način naše telo gubi cink i magnezijum? Svakoga dana ove minerale gubimo na različite načine, a nedostatak ume da bude posledica manjkavog unosa tečnosti i namirnica bogatih cinkom i magnezijumom, prekomernog sagorevanja energije na poslu ili intenzivnog znojenja tokom vežbanja i zato moramo da ih nadoknadimo ukoliko želimo dobro zdravlje!

Za šta su zapravo dobri cink i magnezijum? Pored ostalog, cink doprinosi normalnom metabolizmu, funkciji mozga i optimalnoj funckiji imunskog sistema, dok magnezijum pomaže u smanjenju osećaja zamora i boljem balansu elektrolita u organizmu, omogućava optimalan rad mozga i mišića, a pomaže i u izgradnji zdravih kostiju i zuba.

Na koji način putem ishrane možemo nadoknaditi cink i magnezijum potreban našem organizmu? Dobri izvori cinka su meso i morski plodovi, semenke, mleko i mlečni plodovi, a namirnice kao što su orašasti plodovi, mahunarke, žitarice celog zrna ili riba mogu biti odličan izvor magnezijuma.

Aqarius

Foto: Promo

- Nadoknaditi ove dragocene minerale sada je umnogome olakšano jer od nedavno kod nas na tržištu postoji osvežavajući napitak Aquarius Water+, koji vam može pomoći da obnovite nivo cinka i magnezijuma u vašem organizmu. Čak i Svetska zdravstvena organizacija sugeriše da bi različiti napici, kao što je Aquarius Water+ sa cinkom i prirodnom aromom limuna ili varijanta sa magnezijumom i prirodnom aromom crvene pomorandže, mogli da budu dobar izvor minerala u cilju postizanja zdravstveno korisnih efekata kod stanovništa - zaključuje profesor dr Ostojić.

Važno je znati da samo jedna flašica Aquariusa Water+ zadovoljava čak 30 odsto dnevnih potreba za cinkom, odnosno magnezijumom, da ne sadrži veštačke arome i sa svega 14 kcal na 100 ml proizvoda spada u niskokalorijske napitke što ga čini pogodnim i za one koji vode računa o ishrani.

Dolaze sve hladniji dani, počinjemo manje da se krećemo, manje smo aktivni kod kuće i na poslu, vrlo često smanjimo i unos tečnosti. Kako ne bismo dozvolili sebi pad imuniteta ili sprečili umor, treba da vodimo računa o unosu minerala. Optimalan unos cinka i magnezijuma odlična je ilustracija stare poslovice – bolje sprečiti nego lečiti!

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA