≫ 

Zbog ovog sastojka, Fajzerova vakcina se razlikuje od svih drugih: Šta se to sve nalazi u njoj?

Evo koliko genetskog koda korona virusa sadrži jedna Fajzerova vakcina...

  • 48
fajzer, pfizer foto-ilustracija: pixabay; tanjug/ap

Velika Britanija postala je prva država na svetu koja je odobrila vakcinu kompanija Fajzer i Biontek, tako utirući put masovnoj vakcinaciji. Ujedno dve kompanije su takođe predale zahtev za registraciju njihove vakcine i u Srbiji.

Ipak, zbog nedovoljnog znanja o vakcini protiv korona virusa, ali i činjenici da je ona nastala za samo nekoliko meseci, mnogi su skeptični i nije im jasno šta se u njoj nalazi, kao i koliko je bezbedna za upotrebu.

Konkretno, Fajzerova vakcina je mRNK. Šta to znači? mRNK je skraćenica od "messenger Ribonucleic acid", odnosno prenosik ribonukleinske kiseline koja je prirodno prisutna u svim živim ćelijama.

Važno je znati da vakcina ne prenosi živi virus već samo genetski kod virusa SARS-CoV-2 i tako daje "uputstvo" našim ćelijama kako da se brane ukoliko virus zaista uđe u organizam.

Takođe, genetski kod virusa koji se dobija ubrizgavanjem vakcine podstiče telo da proizvodi virus u organizmu, ali omogućavajući imunom sistemu da prepozna virus kao strano telo.

Jednom kada je ovaj korak završen, imuni sistem može prepoznati virus kao uljeza i napasti ga antitelima.

U Fajzerovoj vakcini se nalazi 30 mikrograma mRNK virusa SARS-CoV-2, ali još uvek nije objavljena puna lista ostalih sastojaka vakcine.

Koji se sastojci obično nalaze u vakcinama?

Ključni sastojak svih vakcina je jedan ili više aktivnih sastojaka.

Aktivni sastojci su element vakcine napravljen od virusa ili bakterija, koji se nazivaju antigeni.

Vakcine sadrže male količine aktivnih sastojaka, obično samo nekoliko mikrograma (milioniti deo grama) po ubodu. Da biste stekli predstavu o tome koliko su mali mikrogrami, imajte na umu da jedna tableta paracetamola sadrži 500 miligrama leka, što je nekoliko hiljada puta više od bilo kod aktivnog sastojka koji se nalazi u bilo kojoj vakcini.

Neke vakcine pak, sadrže čitave bakterije ili viruse. Ali u tim slučajevima, bakterija ili virus će se razblažiti, tako da ne izazove bolest kod zdravih ljudi ili će u potpunosti biti ubijeni, što će ih činiti neaktivnim sastojcima.

Pfizer vakcina, fajzerova vakcina Foto: Tanjug/AP

Mnoge vakcine sadrže samo delove virusa ili bakterija, obično proteine ili šećere sa površine.

Bezbedne su za ljudsku upotrebu jer deluju stimulišući imuni sistem, a da zapravo ne uzrokuju bolest.

U poređenju sa brojem bakterija i virusa u životnoj sredini sa kojima se naš imuni sistem svakodnevno suočava, aktivni sastojci koji se nalaze u vakcini su jako mali.

Većina bakterijskih vakcina sadrži samo nekoliko proteina ili šećera iz relevantne bakterije, ali za razliku od njih procenjuje se da 100 triliona bakterija živi na koži prosečnog čoveka, od kojih svaka sadrži hiljade proteina koji neprestano izazivaju imuni sistem.

Vakcine sadrže takođe i neke dodate sastojke, kao što su soli aluminijama, koje pomažu u poboljšanju reakcije imunog sistema, ali i druge proizvode koji deluju kao konzervansi i stabilizatori.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alek

    4. decembar 2020 | 12:08

    Putin je upozorio da zapad pravi biolosko oruzije ! Farmakomafija forsira fajzer vakcinu ,pamet u glavu Srbijo!!!

  • Haaaa

    4. decembar 2020 | 12:09

    Vidim koliko je dobra vakcina,Britanci je vec nece pa cak ni zdravstveni radnici

  • Džontra

    4. decembar 2020 | 12:38

    "Još uvek nije objavljena puna lista ostalih sastojaka koji se nalaze U vakcini". Pametnom čoveku dosta samo Ovo Da pročita 🙄.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA