≫ 

Kontroverze oko toga kako su Englezi došli do vakcine protiv korone: Oprečne izjave bude sumnju!

Čini se da se AstraZeneca i Oksford nisu usaglasili

  • 1
Oksfordska kovid vakcina, korona Foto: Tanjug/AP

AstraZeneka i Univerzitet u Oksfordu dali su oprečne izjave o tome kako su došli do najefikasnije doze vakcine protiv korona virusa, što je retkost da se dve ovako velike ustanove mimoilaze prilikom saradnje u zajedničkom projektu, prenosi Rojters.

Nesklad, o kojem je prvo izvestio Rojters, stavlja fokus na manju grupu volontera koji su prvo dobili pola doze, a kasnije punu dozu, koja je data većini učesnika testa.

Ispostavilo se da je polovina doze bila efikasna 90 odsto, a kada su volonterima dali punu dozu, efikasnost je bila 62 odsto.

Šef istraživačkog tima AstraZeneke je rekao za Rojters pre 11 dana da je polovina doze, koja je dala veliku efikasnost, proizvod "slučajnosti, puke sreće".

Međutim, vodeći naučnik sa Oksforda je rekao u ponedeljak Rojtersu da nema govora da je polovina doze bila puka sreća, već da su ciljano namestili dozu na polovinu, nakon konsultacija.

AstraZeneka je odbila da komentariše zbog čega su izjave neuskladnjene, dok je portparol Oksforda rekao da "će biti vremena da se govoru na tu temu kada se budu dobili detaljni rezultati finalnih testova i objavljeni u naučnom listu".

Regulatorno telo u Velikoj Britanije je saopštilo da svaka vakcina mora da prođe detaljno kliničko testiranje da bi bila puštena u upotrebu.

- Nijedna vakcina neće biti dozvoljena za upotrebu u Ujedinjenom Kraljevstvu ukoliko ne ispunjava standarde koje se tiču bezbednosti, kvaliteta i efikasnosti - rekla je portparol regulatornog tela koje odobrava vakcinu.

Video: Vučić o vakcini: Trudićemo da u narednih mesec dana obezbedimo prve doze

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    4. decembar 2020 | 13:37

    ONI IMAJU VAKCINU SIGURNO VEC 3GODINE JER JE SARS 2 NJIHOV IZUM !!! OVO JE NJIHOV RAT !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA