≫ 

Đerlek otkrio kada kreće masovna vakcinacija protiv korona virusa u Srbiji

Masovnu vakcinaciju možemo očekivati u prvom kvartalu 2021.

  • 17

Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja rekao je na današnjoj konferenciji za štampu da masovna vakcinacija protiv korona virusa u Srbiji kreće u prvom kvartalu 2021. godine.

- Kao što znate do kraja godine će doći jedna određena količina vakcina i ona će biti namenjena pre svega zdravstvenim radnicima, policiji i vojsci. Otprilike bi trebalo negde oko 7 dana od primanja druge doze vakcine da budemo sigurni da smo bezbedni. Ipak, i pored toga moramo biti oprezni zato što će se pojavljivati sporadični slučajevi kovida 19, tako da će u svakom smislu pojava vakcine u ovom rekordnom roku, koji nisu očekivali ni najveći stručnjaci biti od izuzetnog značaja u ovoj našoj teškoj borbi protiv kovida-19.

Juče je stiglo 20 doza ruske vakcine Sputnjik V na ispitivanje.

- Agencija za lekove će ovih dana izvršiti ispitivanja. Mi smo još ranije rekli da se neće dozvoliti da građani Srbije prime vakcinu koju ne odobri naša agencija, donosno bezbednu i efikasnu. Vrlo je bitno istaći da će sve vakcine koje budu građani primali, biti besplatne. To je u ovako teškoj ekonomskoj krizi od izuzetne pomoći za sve građane Republike Srbije i to je još jedan način kako država razmišlja o svojim građanima - istakao je.

Ipak, Đerlek se ogradio.

- Mi se nadamo da će Agencija za lekove što se tiče Sputnjika, koji je poslao svoje uzorke dati pozitivno ili negativno mišljenje, ali nisam rekao 100% zato što je zakonski rok do 4 meseca. Međutim, oni će učiniti sve da daju mišljenje ranije, ali ne na uštrb pacijenata već imajući u vidu da je nama svaki dan već kasno da dobijemo vakcinu jer je prokruženost već 20 odsto i mi kolektivni imunitet možemo postići samo imunizacijom. Fajzer je juče poslao dokumentaciju i ona će se sigurno ovih dana užurbano, ali precizno i stručno, što se kaže u tri smene dobro proučiti. Zato sam rekao nadamo se da će do kraja godine doći neke, ne tako velike količine vakcine, a da će 300-350 hiljada doći do marta meseca sledeće godine - zaključio je.

Video: Đerlek: Svaki član kriznog štaba ima pravo na svoje mišljenje oko toga da li se sa merama zakasnilo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    4. decembar 2020 | 16:40

    Đerlek jesi i ti u devetoj ofanzivi doso u Srbiju kao i Darija

  • Lik

    4. decembar 2020 | 16:13

    Ubodi sebe,mene zaobidji.

  • Zamorce

    4. decembar 2020 | 17:02

    Najbolje bi bilo da svi vi primite vakcinu prvo, a nas koji necemo, ostavite bre na.miru. skinite nam se sa ledja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA