≫ 

Doktor otkriva koliko godina bismo morali da živimo sa korona virusom da nema ovako brze vakcine

Milioni ljudi bi umrli od posledica kovida

  • 4
Andrej Trampuž Printskrin: TV Prva, Shutterstock

Dr Andrej Trampuž, virusolog iz Nemačke u jutarnjem programu TV Prva istakao je da bi sada, kada se već nazire kraj pandemije bilo jako glupo zaraziti se korona virusom, te da baš u ovom periodu mere treba da budu najstrože.

- Ako ne bismo pronašli vakcinu tek za 10 godina bismo imali kolektivni imunitet, ali i milione mrtvih ljudi. Što brže krenemo da se vakcinišemo, to bolje. Svaki dan imamo puno novih infekcija, a u Nemačkoj i 500 dnevno mrtvih od korone. Svaka vakcina ima nus-pojave, ali ovaj virus je toliko opasan da moramo postaviti pitanje šta je bolje - definitivno su to blage nus-pojave, ali imunitet koji ćemo zauzvrat dobiti. Mislim da će veći problem biti to da neće biti dovoljno vakcina u početku i sama logistika oko njihovog dopremanja.

Dr Tomaž ističe da što više imamo simptoma, to smo više infektivni, kao i da se 80 do 90 infekcija dešava od asimptomatskih ili presimptomatskih.

A kada je osoba najinfektivnija?

- Virus se širi preko vazduha, par dana pre početka do par dana posle kraja respiratornih simptoma. Mi smo 7 do 10 dana infektivni, a puno je onih koji nemaju simptome i za njih ne znamo da prenose virus i dalje. Jedini način je da do vakcine smanjimo socijalne kontakte što je više moguće. Kod kuće je to nemoguće, ali bar da se ne viđamo sa drugima. Maske su jako efikasne, pa ako bismo ih od januara nosili svi onda bismo u potpunosti sprečili pandemiju - zaključuje.

Video: Đerlek: Ruske vakcine stigle i sada se proveravaju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA