Simptomi koji pokazuju da vaše dete koristi narkotike: Prepoznajte ih na vreme

Za E-kliniku piše dr Katarina Kukuruzović, lekar opšte prakse

  • 7
foto Pixabay foto Pixabay

Saznajte da li vaš tinejdžer ima nekih problema, pitajte za njegova osećanja i dešavanja u školi i nikako ga ne okrivljujte, već nastojte da saznate zašto koristi marihuanu. Jasno pokažite da ga volite i pored toga što ne odobravate ono što radi, i da ćete zajedno prevazići ovaj problem, uz stručnu pomoć...

Osim iskazivanja ljubavi i brige za psihofizički razvoj deteta, u vreme puberteta i adolescencije posebnu pažnju treba obratiti i na to sa kim se dete druži, gde izlazi i šta se dešava roditeljima „iza leđa“. Zbog toga je neophodno da se roditelji edukuju ne samo o simptomima i znacima narkomanije, nego i o uzrocima, posledicama i faktorima rizika koji mogu da dovedu do bolesti zavisnosti.

Jedino prevencijom i blagovremenom intervencijom moguće je stati na put razvoju narkomanije, a ranim prepoznavanjem znakova već nastale bolesti zavisnosti povećava se šansa da se progresija zaustavi a posledice izleče ili ublaže.

Marihuana kao uvod u narkomaniju

Marihuana je najčešće korišćena droga u velikom broju zemalja. U nekim zemljama je upotreba marihuane legalizovana u medicinske svrhe.

Narkomanija je stanje ponavljanog uzimanja prirodnih ili sintetičkih droga, koje štete ne samo pojedincu, nego i porodici i kompletnom društvu. Iako je poznato da je većina zavisnika počela sa marihuanom, mnogi su i dalje u zabludi da je ovo „laka“ i neškodljiva droga.

Marihuana (Cannabis sativa) je biljka čiji se sasušeni delovi puše, slično duvanu, ali može da se konzumira i jedenjem. U žargonu se marihuana naziva vutra, trava, travica, vu, mara, džokac, džoint, gandža, gagi.

Zloupotreba marihuane dovodi do izmenjenog stanja svesti i promene raspoloženja i ponašanja, a kasnije često vodi u zavisnost od drugih psihoaktivnih supstanci i u kriminal, bilo krađom, bilo preprodajom narkotika, prostitucijom itd.

Zavisnost od neke psihoaktivne supstance podrazumeva da postoji:

• zaokupljenost psihoaktivnom supstancom

• zapostavljanje drugih interesovanja i aktivnosti zbog psihoaktivne supstance

• žudnja za uzimanjem supstance

• apstinencijalni sindrom kada se psihoaktivna supstanca ne uzme

• tolerancija na dejstvo psihoaktivne supstance u količini koja je ranije imala efekat

• nastavak korišćenja psihoaktivne supstance i pored saznanja o njenom štetnom dejstvu

Neretko su roditelji poslednji koji saznaju, a vrlo često se dešava da i kada saznaju, odbijaju da prihvate da postoji problem narkomanije u njihovoj porodici i pod njihovim krovom, postajući time saučesnici u krivičnom delu, jer je po Krivičnom zakoniku Republike Srbije svako držanje, posedovanje, korišćenje i davanje prostorija za korišćenje psihoaktivnih supstanci krivično delo.

U bilo kom trenutku je moguće prestati sa uzimanjem marihuane. Porodica i stručna pomoć su podrška i put koji vodi ka prekidanju zavisnosti i otpočinjanje zdravog života sa zdravim navikama i mogućnošću za napredovanjem u fizičkom, psihičkom, emotivnom i društvenom aspektu.

Zašto marihuana?

Mnogo je događaja koje bi mogli da navedemo kao razloge za zloupotrebu marihuane: ekonomske neprilike, moda koja „reklamira“ marihuanu na odeći, obući, nakitu, zatim filmovi, muzika i „influenseri“ koji nameću sistem vrednosti u kom se marihuana doživljava kao nešto pozitivno, sa jedne strane, i slabljenje čvrste pozitivne uloge porodice kao osnovne jedinice društva, sa druge strane.

Roditelji su mahom preokupirani poslom, pa neretko daju velike količine novca zbog uskraćenog vremena i pažnje deci koja su vulnerabilna i podložna negativnim uticajima okoline. U nedostatku kontrole i nadzora, a bez snažnih ranije utemeljenih moralnih smernica, kod tinejdžera i adolescenata se stvara pogodno tlo za kopiranje loših idola i njihovog bahatog ponašanja i eksperimentisanje sa narkoticima.

Kako da znate da vaše dete koristi marihuanu pročitajte u nastavku teksta na portalu E-klinika...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S

    5. decembar 2020 | 13:35

    Za one koji upoređuju alkogol i marihuanu odgovor bi bio nemojte biti ni alkoholičar ni narkoman. Nije u pitanju šta je manje štetno već opasnost od bilo kog vida zavisnosti.

  • Neko

    5. decembar 2020 | 12:16

    Ma vazi! Nikad niko nije umro od marihuane! Nikad niko nije napravio problem pod dejstvom marihuane! Marihuana je legalna u mnogim zemljama!!! Pusim marihuanu od svoje 16 godine i nikad nista jace od nje nisam probao, pa sam normalan covek! Dok recimo pod dejstvom alkohola ljudi se svadjaju, biju, ubijaju!!!

  • favela

    5. decembar 2020 | 12:12

    Marihuana je skoro svuda u svetu legalizovana,ovaj tekst nema veze sa vezom. Bolje svi da duvaju nego da piju,od marihuane niko nije agresivan od alkohola mnogi jesu. Posto se pocinje sa marihuanom a zavrsava se sa necim jacim objasnite mi kad cu da zavrsim na necemu jacem u 50. godini!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA