Marija je imala koronu još u junu: Uradila je test na antitela posle 6 meseci, a ovo nije očekivala

Sve je više dokaza da imunitet na korona virus traje mnogo duže nego što se isprva mislilo

  • 10
Vadljenje krvi, krvna plazma Foto: Pixabay, Shutterstock

30-godišnja Marija R. koja je korona virus imala još u junu, govorila je za "Telegraf" o tome kako su simptomi infekcije tekli po danima.

Šest meseci kasnije i u jeku najgoreg talasa virusa u Srbiji od početka marta, Marija je bila više nego zabrinuta da li će korona virus dobiti po drugi put.

Strah od ponovne infekcije se probudio kada je jedan član njene porodice oboleo od korona virusa, ali i od neposrednog kontakta koji su imali.

Iako prethodno nije imala preveliko interesovanje da uradi serološki tekst na IgG antitela, sada je to učinila i bila više nego iznenađena.

- Doktorka mi je rekla da imam sasvim zadovoljavajući nivo antitela, te da sam posle 6 meseci od infekcije, ali i kontakta sa zaraženom osobom, i dalje zaštićena. Ipak, rekla mi je da i dalje moram da se čuvam kao da je nikad nisam imala. Malo mi je psihički bilo lakše u trenutku kada imamo između 7 i 8 hiljada novozaraženih dnevno u Srbiji - kaže Marija u razgovoru za "Telegraf".

Iako se često isticalo da antitela posle tri meseca kreću naglo da opadaju, dosadašnja testiranja u Srbiji pokazuju da je njihov "rok trajanja" ipak znatno duži. O tome je govorila i dr Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije.

- Imunitet traje mesecima. Svi pacijenti koje pratimo od marta i dalje imaju antitela. Svakako je odgovor dosta individualan i šarolik, ali dosta njih stvara ćelije koje ostaju mesecima. Ima pojedinaca koji su ih izgubili nakon nekoliko meseci, ali nisu u potpunosti nezaštićeni, tu su i drugi imunološki parametri poput T-ćelija koje pri svakom novom izlaganju reaguju brže i efikasnije - istakla je.

I strani stručnjaci dokazali da imunitet traje mnogo duže

Jedna studija univerzitetske klinike u Insbruku pokazala je da izlečeni od korona virusa imaju stabilan dugoročni imunitet i da ne treba da strahuju od nove infekcije ili mutacija.

Učesnici u studiji, njih 29, bili su prosečne starosti od 44 godine i svi su u martu oboleli od Kovid19, objasnio je rukovodilac studije Florian Dajzenhamer.

Kod svih učesnika, kako je rekao agenciji APA, otkrivena su antitela i nakon šest meseci za imunitet potrebna neutrališuća antitela, što govori o konstantnom, stabilnom dugoročnom imunitetu.

- Svi elementi zaštitnog imuniteta postoje - naglasio je Dajzenhamer.

korona virus, antitela, imunitet foto-ilustracija: pixabay.com

Rezultati studije iz Insbruka podudaraju se sa značajnim međunarodnim saznanjima, dodao je on podsećajući da su u Islandu i Njujorku došli do istog zaključka.

Naglasio je da se izlečeni ne moraju bojati novog oboljenja, ali je ukazao da postoje izuzeci, koji nisu pravilo.

A da li osoba koja ima imunitet može biti kliconoša?

Pitanje koje muči mnoge jeste da li osobe koje su preležale korona virus i imaju antitela, u slučaju kontakta sa zaraženim i uprkos stečenom imunitetu, mogu biti "kliconoše", odnosno da li mogu raznositi ništa čak iako po njihovo zdravlje neće biti posledica?

Odgovor da li se osobe sa antitelima moraju ponovo testirati i izolovati, potražili smo kod stručnjaka iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

- Prema Evropskom Centru ѕa kontrolu i prevenciju bolesti, osobe koje su imale pozitivan test na korona virus ne trebaju da se stavljaju u karantin ili da se ponovo testiraju do tri meseca nakon COVID-19 infekcije ukoliko ponovo ne razviju simptome bolesti - rekli su za "Telegraf".

foto Pixabay foto Pixabay

Oni navode da se kod osobe koja je bolovala od kovida-19 tokom infekcije stvara specifičan imunski odgovor i da je mala mogućnost da će u prva tri meseca biti "kliconoše" sve i da dođu u kontakt sa nekim ko je zaražen.

- Koncentracija antitela i dužina njihovog trajanja u organizumu zavisi, pored ostalog, i od težine kliničke slike kod obolele osobe (što je teža klinička slika, to je, po pravilu, veća koncentracija antitela i duže zadržavanje u cirkulaciji). Antitela se, prema dosadašnjim saznanjima, zadržavaju u cirkulaciji 6 i više meseci, ali opadanje njihove koncentracije počinje već nakon trećeg meseca. Zahvaljujući sekretornim antitelima (IgA), u tom periodu je i manja mogućnost da će osoba nositi virus u sekretima organa za disanje (biti kontaminirana) i biti rizična za prenošenje infekcije na druge osetljive osobe.

Ipak, iz Batuta upozoravaju da su još uvek limitirana znanja o SARS-CoV-2 i imunitetu koji indukuje.

- Preporučuje se i osobama koje su se oporavile od COVID-19 da se pridržavaju propisanih mera zaštite - zaključuju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Valjevka

    8. decembar 2020 | 12:43

    Imala sam korinu u aprilu,u septembru radila test na antitela i nemam ih. Kod mene posle sest meseci nepostoje antitela.Znaci od slucaja do slucaja.

  • Boža zemunac

    8. decembar 2020 | 11:34

    Nemaju pojma.Samo nagađaju .

  • 7890

    8. decembar 2020 | 13:06

    Da, induvidualno je. Moja snaja je za pet meseci dva puta imala korinu. Posle prvog puta imala je antitela ali je početkom novembra po drugi put dobila koronu. Inače je medicinska sestra. Dakle, sve je individualno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA