≫ 

55 odsto pacijenata ga je imalo: Otkriven najčešći simptom korone, pre kašlja i temperature

Tempreratura ne spada ni u prva tri najčešća simptoma

  • 1
korona virus foto: pixabay.com

Korona virus "vlada" našim životima već skoro godinu dana, ali zahvaljujući brojnim istaživanjima i studijama, svet danas mnogo bolje poznaje virus nego u ranim danima pandemije.

Istraživanja nastavljaju da razotkrivaju činjnenice o virusu uključujući i novu studiju koja prezentuje najčešći mogući simptom: mijalgiju, odnosno bol u mišićima.

Napredak razumevanja simptoma povezanih sa kovidom 19 takođe bi moglo da pruži pomoć u okončanju ove pandemije. Istraživači sada analiziraju ogroman broj zdravstvenih podataka koji su stvoreni tokom pandemije, kako bi pružili jasniju sliku simptoma povezanih sa kovidom 19.

Nedavna studija objavljena u časopisu "British Medical Journal" nastojala je da karakteriše simptome kovida 19 u populaciji na Islandu.

Studija se sastojala od svih pojedinaca kod kojih je test bio pozitivan na korona virus između 17. marta i 30. aprila 2020. godine.

Laboratorija, testiranje Foto: Shutterstock

Među 1.564 osobe pozitivne na SARS-CoV-2, najčešći simptom bio je mijalgija.

Mijalgija obično opisuje bolove u mišićima - odnosno u ligamenata, tetivama i fascijama, mekim tkivima koja povezuju mišiće, kostima i organima.

Mijalgiju (55 odsto) pratile su glavobolja (51 odsto) i suvi kašalj (49 odsto). Groznica i otežano disanje bili su ređi nego što je ranije prijavljeno.

Bol u mišićima, koronavirus Foto: Shutterstock, Pixabay

Uprkos ovoj studiji, SZO ne navodi mijalgiju kao jedan od glavnih simptoma kovida 19.

Prema zvaničnim zdravstvenim podacima glavni znaci upozorenja su visoka temperatura, kašalj i gubitak ili promena osećaja mirisa ili ukusa, navodi "Express".

Video: Gojković: Ne znam da li će neki dočekati sledeće slavlje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Isti taj lekar

    13. decembar 2020 | 09:57

    Istina je da su bolovi i grčevi u mišićima često prijavljivan simptom.Uz magnezijum bi trebalo uzimati i Q 10 jer to pomaže kod bola u mišičima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA