≫ 

Profesor Andrijević upozorava: Antibiotici nisu deo terapije za sve obolele od kovida 19

Direktor Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici podsetio je da su pluća samo "ulazna vrata" za korona virus

  • 1
prof. dr Ilija Andrijević; foto screenshot Youtube/Novo jutro prof. dr Ilija Andrijević; foto screenshot Youtube/Novo jutro

Korona dovodi do multisistemskih oštećenja i pluća su samo ulazna vrata za ovaj virus, kaže direktor Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici prof. dr Ilija Andrijević.

- Korona dovodi do multisistemskih oštećenja, napada više organa i organskih sistema. Pluća su ulazna vrata za virus, ali korona daje svoje manifestacije i na kardiovaskularnom sistemu, oštećuje i bubrege - rekao je Andrijević.

Ima pacijenata koji u toku lečenja od korone završe sa miokarditisom ili na nekom programu akutne dijalize, pa dr Andrijević ističe da je važno što ranije krenuti sa terapijom.

- Kada govorimo o antibioticima, moramo biti obazrivi, jer je ovo pre svega virusno oštećenje pluća i samo tri ili 3,5 bakterijska super infekcija - rekao je Andrijević na TV Pink, a prenosi Tanjug.

Kako objašnjava, ovo su izuzetno teški pacijenti.

- Institut se susretao sa najrazličitijim pacijentima, od onih koji imaju tuberkulozu, do onih koji imaju karcinom, virusa H1N1, ali ništa nije slično po težini kliničke slike i brzini promena do kojih dolazi - istakao je Andrijević.

Prema njegovim rečima, za pacijente sa teškom kliničkom slikom, obostranom pneumonijom, koji su na respiratorima, treba razmišljati o upotrebi antibiotika.

- Tada dolazi do superinfekcije, i to vrlo rezistentinom sojevima, i tada su indikovani antibiotici - rekao je Andrijević i dodao da njihova primena zavisi od svakog individualnog slučaja.

On je naveo da se prilikom priključivanja pacijenata na kiseoničku terapiju prati više parametara - od temperature, disanja, srčane frekvence...

Andrijević je istakao da Institut uporedo sa kovid pacijentima leči i druge pacijenete, kao i da nema liste čekanja na hirurgiji kada je reč o karcinomu.

Video: Neverovatan snimak sveštenika koji poziva da se ne vakcinišemo videlo skoro 300.000 ljudi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vm

    13. decembar 2020 | 13:14

    Ja koga god ds sam čula da je imao covid dali su im hemomicin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA