≫ 

Vakcinacija protiv korona virusa počinje isti dan u svim zemljama Evropske unije

Objavila malopre Ursula fon der Lajen

  • 5
Ursula fon der Lajen Foto: Tanjug/AP

"Zeleno svetlo" za Fajzerovu vakcinu Evropske agencije za lekove očekuje se u ponedeljak.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da će vakcinacija protiv korona virusa SARS-CoV-2 početi istog dana u svim zemljama Evropske unije.

- Da bi došlo do kraja pandemije potrebno će biti da se oko 70 procenata populacije vakciniše. To je veliki zadatak, zato počnimo što je pre moguće, zajedno kao EU27 i u isto vreme. Počnimo istrebljenje ovog virusa ujedinjeni - kaće fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen je u svom govoru pred Evropskim parlamentom ocenila da ”svaki oporavak Evrope počinje pobedom nad virusom”.

Ona je upozorila da niko ne treba da misli da smo već na sigurnom, pogotovo ne u trenutku kada više od tri hiljade Evropljana umiru od Kovid19 svakog dana, a brojevi novozaraženih i hospitalizovanih i dalje rastu u pojednim državama članicama.

- Dobra vest je da imao sredstvo i imamo nadu. Evropska komisja je ispregovaral najširi portfolio kadidata za vakcine. U roku od nedelju dana prva vakcina će biti odobrena kako bi vakcinacija mogla da počne odmah. Kupili smo više nego dovoljno vakcina za sve u Evropi i moći ćemo da pomognemo našim komšijama i partnerima u svetu kroz Kovaks tako da niko ne zaostane u ovome - poručila je fon der Lajen.

Evropska agencija za lekove juče je objavila da će prvu procenu vakcine protiv Kovid-19 objaviti 21. decembra.

Video: Vučić o vakcinama protiv korone: Do Nove godine prve količine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA