Čuveni dr Šekler izrazio sumnje u Fajzerovu vakcinu: Detaljno objasnio po čemu se ruska razlikuje

Fajzer i Moderna su vakcine koje su inovativne i nikada pre niko nije registrovao mRNK vakcinu

  • 10
Milenko Šekler foto: pixabay; printscreen/TV Prva

Prof. dr Milanko Šekler, čuveni mikrobiolog i virusolog u jutarnjem programu TV Prva detaljno je objasnio razliku između Fajzerove, Modernine, oksfordske i ruske vakcine, ali izrazio i svoje sumnje.

- Otprilike ima nekih 8-9 platformi, odnosno principa na kojima pokušavaju da naprave vakcinu protiv SARS-2. Postoje koncepti koji su novi što znači da ne postoji nijedna vakcina koja radi na tom principu kao ove sad. Ne volim što smo izabrali ovaj urgentni trenutak da isprobamo nešto novo.

Zašto su za prof. dr Šeklera sporne Fajzerova i Modernina vakcina?

- Ti najnoviji principi na kojima se zasniva Fajzer/Biontek i Modernina vakcina se baziraju na tom potpuno novom principu gde vi deo RNK genoma virusa ubrizgavate u organizam, a on će na osnovu tih informacija koje predstavljaju deo virusa (nema čestica) proizvesti proiteine virusa. Pažljivo da ponovim: ubrizgaće se deo virusa RNK, organizam treba da proizvede deo virusa, a vaš imuni sistem treba da reaguje tako što će stvoriti zaštitu, tj. antitela i druge ćelije koje će razvijati taj deo virusa i pripremiti organizam kada se pojavi pravi virus sprečiti da se umnožava. Tu ima taj momenata koji do sada nije mogao da se reši, a ja se nadam da su ove firme sa ogromnim sredstvima koje su dobile uspele - kaže i nastavlja:

- Kod ovakvih vakcina uvek postoji najveći strah od autoimunih bolesti. Nadam se da su napravili neko rešenje za to. Da biste bili sigurni da neka vakcina ne izaziva autoalergijsku ili autoimunu bolest, potrebno je vreme. Ne možete da ubrzate 2 godine u dva meseca. Morate uraditi eksperimente u realnom vremenu. Nemam ja strah od tih vakcina, na novom su principu, voleo bih da dobijem jednu i budem sa velikom verovatnoćom ubeđen da je to rešeno i da sam zaštićen.

Da li to znači da su Oksford/Astra Zeneca i "Sputnjik V" sigurnije?

- One se zasnivaju na vektorima i po tom principu se pravi dosta vakcina. Njihova proizvodnja je skuplja i rizičnija, dok je za Fajzerovu i Moderninu proizvodnja jeftinija i manje je bezbednosnih mera pošto ne umnožavate virus već RNK - ne može niko da se otruje ili inficira. "Sputnjik V" je napravljen na vektoru, to znači da ima u sebi drugi virus koji nosi deo ovog sada virusa. Praktično, taj drugi virus služi kao pakovanje bombonjere. Unutra imate slatkiše, a kutija je osnovni virus. Tako isto i ovde, vektorski deo virusa služi da prezentuje organizmu deo korone na koji treba da pravi zaštitu i koji treba da prepozna - zaključio je dr Šekler.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nr

    16. decembar 2020 | 10:45

    U pravu je za autoimune bolesti, mora da prođe 1-2 godine da se to ispolji. Sve je ovo tanko...

  • Sanja

    16. decembar 2020 | 11:21

    Tara Tomovic kao novinar za oblast zdrastva uvek ima prave teme i jasne članke.Bravo za svaki do sada

  • Katarina

    16. decembar 2020 | 11:17

    Da tako je doktore. Za moje dete koje ima imune bolesti dijabetes i druge probleme ruska vakcina je definitivno bolja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA