≫ 

Francuska ima ozbiljnog kandidata za trku: Šta do sada znamo o Valnevinoj vakcini protiv korone?

Da li će njena efikasnost i bezbednost biti na višem nivou?

  • 1
Vakcina Foto: PIxabay.com

Francuska kompanija Valneva sa sedištem u Škotskoj razvija vakcinu protiv SARS-CoV-2, a koliko će biti efikasna u odnosu na Fajzerovu, Moderninu, oksfordsku, pa i Sputnjik V, ostaje nam da vidimo, ali ne tako skoro.

Naime, ova vakcina, kada bude prošla sve neophodne faze, biće dostupna tek u septembru sledeće godine. Iako deluje ohrabrujuće, tim koji radi na razvijanju vakcine, rekao je da će trebati mnogo više vremena da se razvije od ostalih u SAD i Velikoj Britaniji.

Adam Fin, glavni istražitelj za program VLA 2001-201, i profesor pedijatrije na Univerzitetu u Bristolu rekao je da će ispitivanja dokazati koliko su saradnja i vremenski priznate metode vakcine od vitalnog značaja za borbu protiv kovida 19.

Vakcina maska koronavirus ampula Foto: Shutterstock

- Napori za proizvodnju vakcine za sprečavanje i ograničavanje širenja korona virusa unutar populacije obuhvatili su nekoliko vrlo novih pristupa, ali postoje isprobani i testirani pristupi razvoju visoko efikasnih i sigurnih vakcina koje takođe možemo koristiti - naveo je on.

Valneva razvija vakcinu s celim, neaktivnom virusom, što je tradicionalniji pristup kreiranju vakcine.

- Uzgoj celog virusa, a zatim njegovo deaktiviranje za pravljenje vakcine, pristup je koji je prvi put razvijen pedesetih godina prošlog veka i doprineo je prevenciji bolesti tokom mnogih decenija - izjavio je Fin.

Valneva je najavila partnerstvo sa Velikom Britanijom još 2020. godine, a ako vakcina bude uspešna, zemlja će dobiti 60 miliona doza.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorn

    18. decembar 2020 | 14:49

    Pa koliko ih vise ima.Pocece da se proizvode i u kućnoj radinosti.Sačuvaj bože

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA