≫ 

"Za samo 14 dinara dnevno možete sebi da spasite život": Savet hrabre mame koja se bori protiv raka

Od karcinoma dojke svake godine oboli 4.500 žena u Srbiji

  • 1
Đurđina Jerinkić; foto screenshot Youtube/TV Kikinda Đurđina Jerinkić; foto screenshot Youtube/TV Kikinda

Đurđina Jerinkić iz Kikinde i danas pamti trenutak kad je saznala da ima rak dojke. Bio je to, kaže, 2. novembar 2018. godine u 14:05.

U tom trenutku život joj se, kao i većini žena koje saznaju za strašnu dijagnozu, raspao u najsitnije komade. Zahvaljujući prijateljicama, Đurđina nije imala dilemu gde da ide i šta da uradi – odmah je započela sa lečenjem.

- Samo rano otkrivanje skraćuje period lečenja, a tad je izlečenje u 90 odsto slučajeva moguće – kaže Đurđina. -Poražavajuća statistika je da se starosna granica pomerila i da sada obolevaju sve mlađe osobe. Savetuje se da se od 20. do 30. godine rade samo pregledi, da od 30. godine počne godišnji kontrolni ultrazvuk, a od 40. mamografija. Žene često kažu kako obavljaju samopregled. Može, ali samo između dva ultrazvučna pregleda, jer se promene ipak ne mogu uvek napipati.

Predrasude su, dodaje Đurđina, da promene na dojkama ne mogu da se dese trudnicama, dojiljama i porodiljama. Ona podseća na još dva stereotipa – da rak ne boli i da mamografija izaziva rak dojke.

Zdravstveni radnici su naši heroji

Đurđina se i danas leči na onkološkom odeljenju bolnice u Kikindi, Institutu u Sremskoj Kamenici i Institutu za onkologiju i radiologiju Kliničkog centra Srbije. Zahvalna je kompletnom medicinskom osoblju koje je, kaže, posvećeno, vredno, puno znanja, a pre svega puno razumevanja i krajnje ljubazno prema pacijentima kojih, nažalost, ima sve više i više.

Tako je bilo i u prvom talasu pandemije korona virusa u Srbiji, a tako je, kaže, i danas.

„Strah je razumljiv, ali izgovor ne sme da postoji“

Skrining o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje odavno je utvrđen, ali veliki broj žena strahuje da ode na pregled. S druge strane, redovan godišnji pregled dojki u privatnim zdravstvenim ustanovama u Srbiji košta oko 5.000 dinara. Iako ova cifra mnogim ženama izgleda nedostižno, Đurđina ima sasvim drugačiji ugao gledanja.

- Podelila sam tu sumu na 365 dana u godini i došla do cifre od 13,69 dinara, koliko bi trebalo ostavljati dnevno za ovaj pregled – otresito kaže. - Sa ovog aspekta tvrdim da nema izgovora, niti opravdanja da žene ne odu na pregled. Jasno je da postoji strah, da bi doktori mogli da „pronađu nešto“, ali ponavljam da je kod ranog otkrivanja bilo kakvih promena izlečenje 90 odsto.

mamografija, zene, dojka, pregled, lekar, rak dojke Foto: Shutterstock

„Bolest vas tera da se menjate“

Prisećajući se prvog susreta i razgovora sa doktorom Draganom koja je i danas leči, Đurđina kaže:

- Pogledala me je i rekla: „Ovo može da bude najbolja stvar koja ti se desila, ali samo ako nešto budeš menjala.“ I zaista, ova bolest vas tera da se menjate. Potrebno je mnogo snage i volje da čovek prihvati sebe i svoju bolest, da uspe nekako da pronađe snage da gleda pozitivno, da pronađe nove normalnosti u svemu tome, da zavoli sebe, da čuva sebe, da štedi sebe, da bude nežan prema sebi i da bude samom sebi na prvom mestu.

Rak dojke Foto: Pixabay

Hrabra Kikinđanka otkriva da je nekada sanjala da ode u Dubai, na bude na finalnoj utakmici Liverpula u Ligi šampiona, da vidi Maroko, da poseti Sankt Petersburg, da mnogo više čita... Danas je, priznaje, njen san potpuno drugačiji:

- Moj san je sada da odem kod doktorke i da mi kaže: „Sve je u redu, vidimo se za godinu dana.“

Inicijativa za uvođenje inovativnih lekova

U Srbiji godišnje 4.500 žena dobije dijagnozu raka dojke. Nažalost, već prilikom postavljanja prve dijagnoze, oko 400 obolelih ima metastaze. Pored toga, svake godine, kod određenog broja osoba koje su lečene od raka dojke dijagnostikovanog u ranoj fazi bolesti, bolest se vrati, što se često manifestuje pojavom udaljenih metastaza.

Najčešći biološki podtip raka dojke je hormon receptor (HR) - pozitivni/HER2 - negativni podtip. Terapija izbora ovog podtipa karcinoma dojke je hormonska terapija.

Postoje dokazi da hormonska terapija primenjena u prvoj linija lečenja HR-poz/HER2-neg metastatskog raka dojke produžava preživljavanje u poređenju sa primenom hemioterapije u prvoj liniji. Smernice za lečenje ove teške bolesti koje su postale standard lečenja ovog oblika karcinoma raka dojke uključuju ciljanu, odnosno, inovativnu terapiju. Najnoviji rezultati studije (saopšteni na ESMO kongresu 2018. godine) potvrđuju da je primenom ovih terapija ukupno preživljavanje pacijenata sa metastatskim karcinomom dojke skoro tri godine.

rak dojke Foto: Shutterstock

Nažalost, u Srbiji, na listi lekova koje refundira RFZO, ne nalaze se novi lekovi za lečenje metastatskog HR-poz/HR-neg raka dojke. Inače, ove nove terapije koje su standard lečenja, nalaze se na listama lekova u svim zemljama regiona.

Organizacija „Evropa Dona Srbija“ uz podršku ostalih udruženja žena obolelih od raka dojke Srbije, pokrenula je inicijativu za uvođenje inovativnih lekova za lečenje osoba sa HR-pozitivnim / HER2 negativnim metastatskim karcinomima dojke i njihovo stavljanje na listu lekova koji se izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Video: Otišla u muzej pa na termalnoj kameri videla da ima rak dojke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavica

    18. decembar 2020 | 01:18

    Da imamo Drzavu nebi nista delili i racunali vec bi pregled bio besplatan odnosno mi to placamo uz pozamasnu stavku koju nam uzimaju od plate svakog meseca a koja se naziva zdravstveno osiguranje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA