Još jedna ozbiljna vakcina protiv korona virusa krenula u prvu fazu kliničkih ispitivanja

Dobili odobrenje od američke Upravu za hranu i lekove (FDA)

  • 2
foto Pixabay foto Pixabay

Biotehnološka kompanija koja posluje u okviru British American Tobačo grupe (BAT) "Kentucky BioProcešing" (KBP) najavila je da je u planu početak prve faze kliničkog ispitivanja vakcine protiv korona virusa na ljudima, prenosi Tanjug.

Najava je usledila nakon dobijanja odobrenja Američke agencije za hranu i lekove (FDA) za istraživanje primene potencijalno novog leka, saopštio je BAT.

Tim odobrenjem, BAT vakcina postaje deo grupe potencijalnih vakcina koje su napredovale iz faze predkliničkih ispitivanja.

Testiranje vakcine obuhvatiće 180 zdravih dobrovoljaca, koji će biti podeljeni u dve starosne grupe, starosti od 18 do 49 godina i od 50 do 70 godina.

Dodatno, svaka grupa će se podeliti u one za lečenje sa manjim i većim dozama vakcine.

Rezultati se očekuju sredinom 2021. godine i oni će, u slučaju pozitivnih rezultata, omogućiti početak druge faze testiranja.

Za razvoj vakcine korišćena je KBP-ova tehnologija ubrzanog rasta duvana.

Zahvaljujući jedinstvenom pristupu, ta tehnologija nudi niz mogućih prednosti, uključujući brzu proizvodnju aktivnih sastojaka vakcine za oko šest nedelja, u poređenju sa konvencionalnim metodama, kojima je potrebno nekoliko meseci.

Istovremeno, vakcina ima potencijal da ostane stabilna na sobnoj temperaturi, što bi predstavljalo veliku prednost za zdravstvene sisteme širom sveta.

U slučaju uspešnosti, brzina proizvodnje aktivnih sastojaka može smanjiti vreme između identifikovanja novih virusa, soja virusa, razvoja i primene vakcine.

Dok traje ispitivanje vakcine KBP istovremeno sprovodi, a nedavno je završio i upis u prvu fazu kliničkog ispitivanja, razvoj potencijalne četvorovalentne vakcine protiv gripa, koja koristi istu tehnološku platformu na biljnoj osnovi.

Zalaganja kompanije pokazuju potpunu predanost BAT-a nauci i inovacijama, navedeno je u saopštenju.

- Početak ispitivanja na ljudima obe naše potencijalne vakcine - protiv COVID-19 virusa i protiv sezonskog grupa, predstavlja značajnu prekretnicu. Naša jedinstvena tehnologija vakcina na biljnoj bazi, koja deluje kao brza, efikasna podloga za proizvodnju antigena za razne bolesti, temelj je tog napretka i u ovom trenutku odgovara na hitnu globalnu potrebu za sigurnim i delotvornim tretmanima i vakcinama - rekao je direktor naučnih istraživanja u kompaniji BAT dr David O''Reilly.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA