Novi soj korona virusa ima čak 22 mutacije: Da li su ove promene nepobedive za vakcine?

- Biološki je moguće da se virus tako menja - kaže šefica odeljenja za infektivne bolesti na Kraljevskom koledžu u Londonu

  • 3
foto Pixabay foto Pixabay

Nova vrsta korona virusa, koja se velikom brzinom širi delovima južne Engleske, "ima neobično veliki broj mutacija, čak 22", tvrdi britanska virusološkinja Vendi Barkli, prenosi Tanjug.

Profesorka Barkli, šefica odeljenja za infektivne bolesti na Kraljevskom koledžu u Londonu, rekla je za BBC Radio 4 da se "obično kod virusa vide jedna do dve promene, ali da novi soj korone ima 22".

- Ovo je hitni znak za uzbunu. Međutim, moram da dodam da je biološki moguće da se virus tako menja zbog tih mutacija - rekla je ona.

Profesorka je naglasila da je sada najvažnije da se sazna da li su vakcine i dalje podjednako efikasne protiv novog tipa korona virusa.

Iz Rusije, pak, stižu vesti koje bi mogle da zvuče ohrabrujuće.

Sputnjik V, prva vakcina protiv kovida 19 koja je registrovana u svetu, „visoko je efikasna“ protiv novog soja pronađenog u Velikoj Britaniji koji se širi širom Evrope, izjavio je šef Ruskog fonda za direktna ulaganja Kiril Dmitriev.

Kako piše RT, Dmitriev je otkrio da je vakcina proizvedena u Rusiji jednako efikasna protiv nove mutacije kao i protiv drugih postojećih sojeva.

- Sputnjik V je više puta pokazao svoju efikasnost, uprkos prethodnim mutacijama S-proteina - rekao je Dmitrijev novinarima u ponedeljak.

Vakcina, korona virus, sputnjik v Foto: Shutterstock

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov otkrio da Rusija prati najnovije informacije britanskih naučnika, napominjući da će vladina operativna grupa za korona virus reagovati na svaki nov podatak u vezi sa mutacijom virusa koji je zaustavio svet.

Britanski premijer Boris Džonson potvrdio je da je u Velikoj Britaniji otkrivena nova mutacija korona virusa, za koju je rekao da bi mogla da bude i do 70% zaraznija od prvobitnog soja. Za sada nema podataka koji ukazuju na to da je mutacija smrtonosnija.

Nakon objavljivanja informacije o novom soju korona virusa, Velika Britanija je uvela nova ograničenja slobode kretanja. Mnoge zemlje su sada otkazale letove za i iz Velike Britanije kako se novi soj korona virusa ne bi proširio i na ostale zemlje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ruska istina

    21. decembar 2020 | 12:24

    Sputnik v biće efikasan bez obzira na mutacije virusa!? Ne, nego će da kažu da neće biti efikasna, ma daj molim te. Ovo je postalo nepodnošljivo

  • svetislav st.

    21. decembar 2020 | 13:15

    - Mnogo mi je sumnjivo da se "novi soj" korona-virusa pojavljuje baš sada kada je počela velikoserijska proizvodnja vakcina protiv njega. - Takodje, razlog više tvrdnji da je covid-19 nastao u laboratoriji. - A miriše mi i na početak "mrtve trke" izmedju proizvodjača vakcina i "proizvodjača" kovid-virusa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA