Britanija kolabira pred novim sojem korone: Mutantni virus otkriven na 57 lokacija širom zemlje

Mutantni koronavirus je već otkriven u 57 različitih područja širom Britanije

  • 2
Velika Britanija, korona virus Foto: Tanjug/AP

Mutantni koronavirus je sada otkriven na 57 različitih lokacija širom Britanije. Naučnici koji su sekvencirali njegov genom otkrili su uzorke uzete na 45 mesta u Engleskoj, šest u Škotskoj i šest u Velsu.

Nadzorna grupa Covid-19 Genomics UK Consortium (COG-UK) utvrdila je značaj VUI-202012/01 za koji se smatra da potiče sa jugoistoka zemlje. Stručnjaci trenutno analiziraju 3.000 uzoraka za koje se sumnja da su nova verzija virusa.

- Svakako nije izolovan na jednom mestu, počeo je da se širi na mnoga mesta - rekao je Džefri Baret, vodeći statistički genetičar iz COG-UK.

Jedan od vladinih naučnih savetnika upozorio je da se Britanija suočava sa "ljudskom katastrofom" ukoliko ministri ne uvedu stroža ograničenja usred spekulacija o novogodišnjoj blokadi, ali se sutučnjaci iz oblasti medicine saglašavaju sa ovim tvrdeći da vladine trenutne metode verovatno neće obuzdati širenje Covid-19

- Zvuči skupo, ali epilog bi mogla biti katastrofalni kolaps poverenja u sposobnost zemlje da kontroliše virus i ekonomsku, ljudsku i socijalnu katastrofu koja će uslediti -  samtra profesor Vest, psiholog sa Univerzitetskog koledža u Londonu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA