≫ 

Mađarska prva u Evropi izdala dozvolu za lek protiv kovida 19 na bazi antitela

Bamlanivimab je prva terapija monoklonskim antitelima koja je dobila dozvolu u SAD i Kanadi

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Mađarska je postala prva evropska zemlja koja je izdala dozvolu za hitnu upotrebu leka baziranog na antitelima pod nazivom bamlanivimab, koji proizvodi američka kompanija "Ilaj Lili", saopštili su zvaničnici, piše Tanjug.

Nacionalni institut za farmaciju i nutricionizam (OGYEI) je ranije izdao odobrenje za upotrebu bamlanivimaba za lečenje pacijenata sa blagim i umerenim oblikom kovida-19 koji su pod rizikom od razvijanja težih formi bolesti, navodi se u saopštenju ministarstva za ljudske resurse.

Ministarstvo je saopštilo da bamlanivimab terapija antitelima može da smanji mogućnost komplikacija od kovida-19 i da pomogne pacijentima da izbegnu hospitalizaciju, a time i da smanje pritisak na zdravstveni sistem, prenosi MTI.

Pacijenti će lek primiti u posebnim bolničkim centrima, a troškove lečenja bamlanivimabom će u potpunosti pokriti vlada.

Pacijenti bi pristup leku mogli da imaju u drugoj polovini januara, a u zemlju će biti isporučeno na hiljade ampula u prvom kvartalu naredne godine.

Bamlanivimab je prva terapija monoklonskim antitelima koja je dobila dozvolu u SAD i Kanadi.

Video: Kako izgleda proizvodnja i distribucija Fajzerovih vakcina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA