≫ 

Čudo u Hrvatskoj: Ni lekari ne veruju kako je ovaj muškarac uz kovid uspeo da preživi težak zahvat

"To do sada niko nije preživeo", kaže hirurg koji ga je operisao

  • 3
Operacija Pixabay

Šanse da pacijent koji je oboleo od kovida sa teškom bakterijskom upalom srčanog zaliska preživi u ovim okolnostima, ravne su nuli. Ni u jednom medicinskom časopisu na svetu takav operativni zahvat se nije radio, a posebno ne onaj u kojem pacijent samo pet dana nakon operacije potpuno oporavljen hoda i razgovara kao da ništa nije bilo.

Ova, u pravom smislu božićna priča o ozdravljenju i novom životu dogodila se prošli petak u zagrebačkom centru za obolele od kovida, KB-u Dubrava.

Glavni junaci su 35-godišnjak oboleo od kovida i hirurg Igor Rudež iz Zavoda za kardijalnu i transplatacijsku hirurgiju koji ga je operisao.

Kako saznaje "Jutarnji list", pacijent je oboleo od bakterijske upale srčanog zaliska tzv. infektivnog endokarditisa, a ujedno i završio u Klinici za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" zbog kovida.

Šta je uopšte infektivni endokarditis?

Do toga može doći ako srčani zalizak ima površinsko oštećenje, a u to se oštećenje smesti bakterija i onda se širi - poput mahovine. Ona doslovno "pojede" zalizak. Uglavnom, infektivna klinika je za ovog mladića bila samo prva stanica. Kad mu se stanje naglo pogoršalo, premešten je u drugu bolnicu gde je gotovo izgubio život. Pao je u stanje kliničke smrti, a reanimacijom su lekari uspeli da ga vrate u život i u poslednjem trenutku je stavljen na respirator. Potom mu je, povrh svega, otkrivena i infekcija korona virusom.

Lekarima nije preostalo drugo nego da ga prevezu u KB Dubrava, kod specijaliste dr Rudeža. On je hirurg sa dve specijalizacije, jednom iz opšte kirurgije, a drugom iz kardio hirurgije i takvih je operacija srčanog zaliska u poslednjih deset godina napravio više od trista.

- Kada smo ga primili, bio je u kritičnom stanju. Imao je četiri litre vode u toraksu, a bakterija mu je kompletno pojela srčani zalistak. Imao je, jednostavno rečeno, gnojnu rupu u srcu. Ovakvu kombinaciju bolesti - kovida i teškog endokarditisa - koliko ja znam, još niko nije preživeo - rekao nam je Rudež.

Uprkos tome što je pacijent bio relativno mlad, zdrav i nije imao posebno teške simptome kovida, operaciju je, smatrao je Rudež, trebalo hitno trebalo uraditi jer kako kaže, "kada se takav užas zaređa, ni najbolje zdravlje ne koristi".

- Sam postupak operacije nije bitno drugačiji od uobičajenih operacija endokarditisa. Jedino što smo u operativnoj sali morali da imamo posebne skafandere za kovid, a na njih smo onda još dodatno stavljali dodatne rukavice, kao teletabisi, recimo - prepričava Rudež.

Bilo alarmantno

Uglavnom, kada je pacijent završio na operacionom stolu na Odeljenju za kardijalnu i transplantacijsku hirurgiju, prvo je spojen na uređaj zvan srce-pluća. To je mašina za vantelesni krvotok, koji obavlja ulogu srca i pluća za pacijenta, a istovremeno i filtrira krv.

- Verujem da su mu možda i ti filteri koje stavljamo za prečišćavanje krvi spasili život - govori Rudež, teško preuzimajući zasluge za spašavanje. A stanje je bilo alarmantno.

Rudež je morao ukloniti sve što je bilo bolesno i inficirano, te počistiti i zatvoriti rupu u kojoj se nakupio gnoj, a onda staviti i novi veštački srčani zalizak. Operacija je uspešno izvedena, a iako je pacijent još neko vreme ostao na aparatima bez svesti, ubrzo je počeo da pokazuje znakove oporavka.

Rudež kaže da je time bio zatečen.

- Nakon pet dana od operacije već je pri svesti, razgovara normalno, a može i malo da hoda okolo. Malo me je to, priznajem, iznenadilo! - zaključuje Rudež u razgovoru za "Jutarnji".

Video: Počela vakcinacija u Gerontološkom centru Beograd

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mimi

    24. decembar 2020 | 12:56

    Moj naklon do poda.

  • Sale

    24. decembar 2020 | 12:51

    Svaka čast doktorima,a ne ko što se u Sloveniji doktori opšte prakse sakrivaju i nejavljaju od straha

  • VladeSrbija

    24. decembar 2020 | 14:45

    Bravo DR..svaka cast za operaciju i spas mladica..Decku zelim brz oporavak pa da dodje u BG da se provodimo zajedno...:-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA