Kako boje utiču na našu psihu i šta svaka od njih može da "izleči"?

Lečenje bojama su koristile drevne civilizacije

  • 0
Boje Foto: Pixabay.com

Iako mi to ne vidimo, ali sunčevi zraci emituju čitav spektar boja - od crvene, narandžaste, žute, pa do plave, zelene, indigo i ljubičaste.

Boje koje su uočljive pripadaju vidljivom delu spektra, a njihova energija deluje na celokupno zdravlje čoveka jednako kao na biljni i životinjski svet.

Lečenje bojama, ili hromoterapija, koristilo se još u starom Egiptu i u Grčkoj. Pitagora je još pre 2.500 godina primenjivao terapiju lečenja bojama, a danas se boja sve više koristi i u medicini.

Adekvatan izbor boja, odeće ili ambijenta u kojem provodite vreme utiče na opšte raspoloženje, a samim tim i na zdravlje, jer izaziva snažne emocije.

Lečenje bojama uglavnom je zastupljeno kod psihosomatskih tegoba. Psihoterapeut prof. dr Maks Lušer napravio je kolor test za ispitivanje ličnosti koji se koristi i danas.

U kolorogiji se definiše uticaj boja na ljudsku psihu, ali skepsa je prisutna, budući da se ovaj tretman još nije detaljno razvio pošto u određenim kulturama i na različitim podnebljima, svaka boja nosi različitu simboliku.

Ipak, postoje neki univerzalni kriterijumi uticaja kolorita na čoveka.

Crna boja

Simbol pretnje i zla, a s druge strane, indikator je i velike moći. U mnogim kulturama ovom boljom iskazuje se tuga i žaljenje za gubitkom, ali se njome iskazuju i seksualnost, prefinjenost i misterija. Crna je boja koja se najčešće koristi u modnoj industriji jer optički stvara iluziju vitkosti. Ova boja izaziva strah, ali i autoritet.

beli cvet Foto: Pixabay.com

Bela boja

Bela boja daje osećaj velikog prostora, širine, a simbolišu je nevinost i čistoća. Budi optimizam i stoga ne čudi da su mnoge zdravstvene ustanove, kao i domovi zdravlja obojeni baš u belo. Ipak, i bela boja izaziva osećaj neudobnosti i praznine, pa ponekad velike prostorije može učiniti sablasnim.

Crvena boja

Iako je simbol ljubavi, crvena je isto tako vezzana i za agresiju, pa i bes. Spada u tople boje spektra i može pružiti osećaj topline, ali izbegavajte crvenu boju ako idete na ispit jer previše izloženosti dovodi do stanja uznemirenosti i ljutnje.

Jesenje boje Foto: Pixabay.com

Žuta boja

Iako se smatra veselom bojom, može dovesti do frustracije i besa. Ipak, zabeleženo je da žuta može poboljšati rad metabolizma, ali i pospešiti kognitivnu inteligenciju. Žuta se ne preporučuje za prostorije u kojima borave bebe jer je uočeno da one duže plaču pod uticajem ove boje.

Narandžasta boja

Energični miks žute i crvene pobuđuje stanje entuzijazma i razdražljivosti. Kako narandžasta privlači pažnju, nije retkost da se primenjuje u marketingu. Za ovaj efekat najbolje znaju grafički dizajneri. Utiče na mentalne senzore, a primesa crvene podstiče fizičke akcije.

Roze boja

Izvedena od bele i crvene, roze boja ima umirujući efekat. Preporučuje se kod hiperaktivnosti dece, ali i smanjenja energije. Preiše izloženosti roze boji dovodi do letargije i pada entuzijazma.

Ljubičasta boja

Kao simbol unutrašnjeg bogastva, prestiža i mudrosti, spada u spektar poželjnih boja za one koji imaju manjak samopouzdanja. S druge strane, ljubičasta boja se nikako ne ppreporučuje depresivnim osobama jer može izazvati kontraefekat.

Baloni u bojama Foto: Pixabay.com

Plava boja

Idelana za osećaj mira i spokoja. Podstiče produktivnost, pa se često njome boje poslovni prostori. Za plavu boju se smatra da znatno umanjuje apetiti budući da se ona ne može naći u prirodi kao hrana ili barem u retkim slučajevima. Nutricionisti jej preporučuju gojaznim pacijentima.

Zelena boja

Takođe, jedna iz spektra umirujućih, zelena je boja simbol prirode i balansa. Ima povoljan uticaj na smanjenje stresa, ali i na intelektualne podsticaje. Zelena je i boja zdravlja, pa se i ovde susrećemo sa pojavom zdravstvenih institucija čije enterijere čini ova boja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA