Ovo je najčešća novogodišnja odluka svake žene: Evo kako da smršate bez rizika po zdravlje

Nutricionisti kažu da je jedna stvar ključna

  • 1
foto Pixabay foto Pixabay

Nova godina – nove odluke! Svakog 31. decembra se zaklinjemo da ćemo već od sutra krenuti na dijetu i već za nekoliko meseci izgledati savršeno. Ali, retko ko to i ostvari, jer ili izgubi motivaciju ili digne ruke ako rezultati ne budu brzo vidljivi.

Lian Vord iz Brizbejna jedna je od vodećih nutricionista u Australiji, a njene programe ishrane i vežbanja prati na hiljade ljudi širom sveta. Lian je poznata po tome što ne obećava rezultate koji će doći „preko noći“ i insistira na sinergiji zdrave ishrane i redovnog vežbanja.

- Ukoliko ste nezadovoljni svojom figurom, prvo o čemu bi trebate da razmislite je izrada detaljnog i prilagođenog plana kog ćete se pridržavati već od 1. januara – kaže nutricionista.

- Zaboravite sve što ste ikada čuli o ograničavanju određenih namirnica i počnite da razmišljate dugoročno o zdravom načinu života. Nema smisla da započnete bilo šta 1. januara ako ne vidite sebe kako to radite i za godinu dana. Doslednost je ključna i ako je previše restriktivna, neće trajati.

 

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Leanne Ward - Nutrition Expert (@the_fitness_dietitian)

Prema njenim rečima, postoji nekoliko pravila koja možete da isprobate već prvog dana 2021: da jedete više povrća, da uravnotežite svaki obrok ugljenim hidratima i da smanjite bilo kakvu prerađenu hranu.

- Držite se integralne hrane ili minimalno obrađenih grickalica, kad god je to moguće, i probajte „suvi januar“, jer gubitak masti i ispijanje alkohola ne idu zajedno. Možete i da otkažete „varanje tokom vikenda“ kao koncept, i da umesto toga ubacite jednu poslasticu dnevno ili da se počastite svakih nekoliko dana kako biste bili motivisani i ostali na pravom putu – savetuje Lian.

Predlog jelovnika

Njen predlog dnevnih obroka izgleda prilično jednostavno i, ono što je jednako važno, zasitno.

Doručak: Dva jaja, komad hleba od celih žitarica, namaz od avokada, dve šolje povrća kuvanog na pari (pečurke, paradajz, bela repa, brokoli), kašika salse i malo crnog bibera, čilija ili belog luka.

Užina: Šolja kafe i voće.

Ručak - salata od tunjevine: Sjedinite konzervju tunjevine, 150 grama pečenog krompira u ljusci, pečenu bundevu, pečurke i tikvice, pa dodajte bebi spanać i malo fete, pa prelijte balzamiko sirćetom.

salata, hrana Foto: Pixabay

Popodnevna užina: 25 grama oraha i red čokolade za kuvanje

Večera: Tofu (ako postite ili ste vegetarijanac) ili piletina na teflonu (ne više od 150 grama), pola šolje kuvanog integralnog pirinča i puno povrća kuvanog na pari. Možete da dodate soja sos ili beli luk.

Piće: Dva litra vode dnevno, 2-3 šolje nezaslađene kafe, čaja ili biljnog čaja svaki dan sa malo mleka ako baš ne možete da se odreknete mleka.

Hodajte, hodajte, hodajte

Uz ovakav režim ishrane, Lian otkriva i koliko često vežba – radi četiri treninga snage i jedan intervalni trening visokog intenziteta. Uz to, u danima kada vežba napravi 5.000 koraka, a u danima kada ne odlazi u teretanu 10.000 koraka.

Koraci, hodanje Foto: unsplash.com

- Hodanje čini čuda za gubitak masnog tkiva – tvrdi Lian.

Pa, jeste li spremni da promenite navike i od iduće godine budete fit? Ako jeste, držimo vam palčeve!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr kr mr

    31. decembar 2020 | 14:38

    Ma može ona jesti kolko hoće i šta hoće,ali posle toga bar pola sata akcije...i nema buca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA