≫ 

Kako pravljenje domaćeg hleba ublažava anksioznost i zbog čega je postalo svetski trend u 2020?

Čak je i Dostojevski tvrdio da ne postoji pozitivnija stvar od hleba

  • 3
Hleb Foto: Pixabay.com

Pravljenje domaćeg hleba postalo glavni trend usred pandemije korona virusa - i moglo bi da nam donese mnogo koristi kada je u pitanju ublažavanje osećaja anksioznosti.

- Ne postoji stvar koja je pozitivnija od hleba - rekao je Fjodor Dostojevski, a vi biste teško naišli na nekoga ko nije zaveden mirisom pečenog hleba ili tosta premazanog maslacem.

Ako nas je 2020. godina nećemu naučila, to bi bilo ovladavanje kulinarskim veštinama. Vebsajt BBC Good Food izvestio je o povećanju kupovine brašna od 700 odsto tokom poslednje dve nedelje marta 2020. Pravljenje domaćeg hleba je simbolično, tradicionalno i društveno značajno i pruža nam osećaj sigurnosti. Ipak, ima svoje uporište i u psihologiji.

Testo Foto: Pixabay.com

Paulina Bejmont je obučeni psiholog i studentski savetnik za mentalno zdravlje na Univerzitetu Newcastle i jasno joj je kako društvo treba da neguje mentalno zdravlje. Ali pravljenje hleba joj je pomoglo i lično: ona je jedno od šestoro dece, ali sama majka šestoro dece, s jednim koje je rođeno sa neurološkim problemima. Ona je napisala knjigu u kojoj detaljno opisuje kako pripremanje hleba može naš život učiniti mirnijim i kreativnijim.

Takođe, u ovoj ilustrovanoj knjizi "Bead Therapy: The Mindful Art of Baking Bread" uključuje niz recepata koji će ili dopuniti ili pokrenuti interesovanje čitalaca o testu, od hleba sa kvascem do somuna.

Ona je počela da pravi hleb pre 15 godina.

- Moj život je bio konfuzan, provodila sam previše vremena u razmišljanjima i imala sam potrebu da nešto napravim rukama. Pravljenje hleba me je nateralo da usporim roj misli.

Testo Foto: Pixabay.com

Od tog prvog napravljenog hleba, prepoznala je da je prihvatanje mana i grešaka ključno kada stvari krenu po zlu. Pritisak koji imamo u potrazi za savršenstvom značajan je uzrok strepnje, pa nam aktivnosti poput pravljenja hleba omogućavaju da prihvatimo činjenicu da svi grešimo. Bejmont veruje da korist od hleba nemaju samo oni uznemireni i anksiozni.

- Biti kreativan i skretati pažnju na nešto, dobro je za sve nas bez obzira na to imamo li mentalni problema ili ne... Najjednostavniji pristup pažnji je fokusiranje na svoja čula - kaže ona.

- Pravljenje hleba je izraz ljubavi: u hleb koji pečete unesite i deo sebe - zaključila je Paulina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    6. januar 2021 | 20:16

    Miris hleba iz peke nemoze da nadvlada ni jedan miris ,parfem bilo sta ,on je tako jak da ga nista nemoze neutralisati dokle odise svojim ukusom i mirisom skinut iz pecnice,zato hleb nevalja da se gazi i baca,jer u svetim knjigama se spominje kao hleb nas nasusni

  • Desanka

    6. januar 2021 | 21:45

    Hleb je sa devet kora zaradjen zato pre nego ga bacite poljubitega da nesluti tena glad imrvice su se pre jele.Hlebje bogatstvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA