≫ 

Rezultati nove kineske naučne studije: Simptomi kovida-19 mogu da potraju i pola godine

Najčešći simptom je umor ili slabost mišića, a pacijenti često prijavljuju i probleme sa spavanjem

  • 0
koronavirus, zaraza, infekcija, maska za lice Pixabay.com

Tri četvrtine hospitalizovanih pacijenata sa kovidom-19 imaju najmanje jedan simptom bolesti šest meseci pošto su se razboleli, navodi se u novom kineskom naučnom istraživanju koje potvrđuje da se od infekcije korona virusom ne oporavlja lako i brzo.

Istraživači koji su studiju objavili u medicinskom časopisu The Lancet, proučavali su podatke 1.733 pacijenta prosečne starosti 57 godina u Vuhanu. Utvrđeno je da je 76% imalo jedan ili više simptoma šest meseci nakon početne dijagnoze infekcije.

Najčešći simptom je umor ili slabost mišića (kod 63% pacijenata, odnosno kod skoro dva od tri), dok se često prijavljuju i poteškoće sa spavanjem (kod 26% ili kod svakog četvrtog) i anksioznost ili depresija (kod 23%).

Pacijenti koji su hospitalizovani u težem stanju i kojima je bio potreban kiseonik ili su bili na respiratoru, šest meseci kasnije imali su veća oštećenja pluća i otežano disanje (29%, odnosno 56% pacijenata), kao i bubrežne probleme (13% pacijenata).

Francuska Marsej, kovid bolnica korona virus Foto: Tanjug/AP

Studija takođe ostavlja otvoreno pitanje kolika je verovatnoća ponovne infekcije, s obzirom na to da je kod bivših pacijenata otkriven niži nivo antitela nakon šest meseci (smanjenje od 53%, odnosno više od polovine), u poređenju sa početnom akutnom fazom infekcije.

Istražuje se koliko dugo može trajati faza oporavka posle dugog kovida.

- Budući da je kovid-19 nova bolest, tek sada počinjemo da shvatamo neke od njegovih dugoročnih efekata na zdravlje pacijenta. Naša analiza pokazuje da većina pacijenata nastavlja da živi sa barem nekim posledicama infekcije korona virusom i posle otpusta iz bolnice, posebno oni koji su imali ozbiljnu infekciju - rekao je Bin Kao, profesor pulmologije na Medicinskom univerzitetu Peoki.

Video: Ispovest lekara koji je izvršio 9 autopsija na umrlima od korone: U plućima smo našli samo sluz

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA