Da li Fajzerova vakcina deluje protiv mutiranog korona virusa? Ovo su rezultati novog istraživanja

Grupa testiranih nije velika, ali su vesti ohrabrujuće

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Prema novoj studiji, vakcina protiv korona virusa koje su razvile kompanije BioNTek i Fajzer štiti od mutacija virusa koje su se pojavile u Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici.

To proizlazi iz laboratorijske studije koju su sproveli istraživači kompanije Fajzer i Univerziteta u Teksasu, preneo je "Dojče vele".

Pokazalo se da su antitela 20 vakcinisanih osoba uspešno odbila virus, barem u staklenoj (reagens) posudi. To su doduše samo testovi in vitro, u laboratorijskim uslovima, a ni grupa testiranih nije velika, ipak vest je ohrabrujuća.

Pored toga, još uvek nema saznanja da nove varijante virusa izazivaju ozbiljnije tokove bolesti uzrokovane virusom kovid 19 ili da su odgovorne za veću stopu smrtnosti.

Ima, međutim i loših vesti: te varijante virusa toliko su zarazne da previše ljudi oboli odjednom tamo gde se pojavi mutirani virus korone. Na primer, britanska varijanta je do 70 odsto zaraznija od ranije poznatih varijanti korona virusa.

To može dovesti do kolapsa zdravstvenih sistema u nekim zemljama koje su već na granici kapaciteta. Na mnogim mestima nedostaju bolnički kreveti, respiratori, stanice za intenzivnu negu i osoblje, prenosi Tanjug.

Vakcina Foto: Pixabay.com

Prof. dr Rihard Ner, šef istraživačke grupe "Evolucija virusa i bakterija" sa Univerziteta u Bazelu, smatra da je glavna opasnost koja dolazi od mutiranog virusa znatno brže širenje.

- Ako se mutirani virus stvarno širi 50-60 odsto brže, puno je više obolelih koji završavaju u bolnicama i opterećuju zdravstveni sistem. Neki od njih na nažalost i umiru. Postoji zabrinutost da bi mutirani virus mogao povećati broj ponovnih infekcija i smanjiti efikasnost vakcine, ali to je sada sekundarna briga - rekao je prof. Ner na onlajn-konferenciji Sajans Media Centra (SMC).

Do sada je većina saznanja o novoj mutaciji korona-virusa proizašla iz epidemioloških opservacija njenog brzog širenja. Biološki podaci o varijantama za sada su teško dostupni. Razlog brzog širenja mogla bi biti neznatna promena na jednom delu spajk-proteina na površini virusa.

Većina vakcina protiv korone dizajnirana je tako da telo vakcinisane osobe prepozna spajk-protein i bori se protiv njega.

Mutacije nisu neuobičajene kod virusa, u proseku se svakog meseca pojave dve nove varijante.

(Telegraf,rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA