5 simptoma korone koji se najčešće javljaju kod dece, a roditelji treba na vreme da ih prepoznaju

Da li se simptomi novog soja korona virusa razlikuju od njegove "originalne" verzije?

  • 3
Korona virus kod dece Foto: Pixabay.com

Novi soj kovida-19 povezan je sa eksponencijalnim porastom slučajeva korona virusa u Velikoj Britaniji, a stručnjaci kažu da je nova varijanta prenosivija od drugih. Zdravstveni stručnjaci insistiraju na važnosti uočavanja simptoma kod odraslih, i kod dece, ali se oni gotovo uopšte ne razlikuju od već postojećih i ustanovljenih.

Opšte je poznato koji su glavni simptomi kod odraslaslih, ali koji su i kod dece.

Umor

Prema podacima iz aplikacije ZOE Simptom Tracker, umor je jedan od glavnih simptoma kod dece sa kovidom. Podaci su otkrili da se on pojavljuje u 55 posto slučajeva kod dece. Kod mališana bi se to moglo otkriti u napadima besa i plača.

- To ima veze sa supstancama zvanim citokini koje imuni sistem proizvodi kada je napadnut - rekao je dr Ričard Vatkins, lekar za zarazne bolesti i profesor medicine na Medicinskom univerzitetu severoistočnog Ohaja.

- Ti citokini poručuju vašem telu da je vreme da se  bori protiv infekcije, ali posledice vas mogu učiniti umornim. Na kraju, vaše telo svoju energiju usredsređuje na borbu protiv napadača, čak i ako ga ne vidite.

Glavobolja

Drugi najčešći simptom bila je glavobolja, zabeležena kod 53 procenta dece. Ako imate malu decu, teško je da sa sigurnošću znate da li ih boli glava. Američki centar za kontrolu bolesti zvanično navodi glavobolju kao simptom korona virusa kod dece. Profesorka En Mek Gregor rekla je da decu često boli stomak istovremeno. Ona savetuje roditelje da pitaju decu da li ih boli i glava ako se žale na bol u stomaku.

Kina korona Foto: Tanjug/AP

Groznica

Groznica je jedan od znakova upozorenja na korona virus kod odraslih, ali se ovaj simptom pojavio i  kod 49 odsto dece. Povišena temperatura se smatra onom koja prelazi 37 stepeni Celzijusa i više. Kako se telesna temperatura osobe povećava, može osećati hladnoću dok ne prestane da raste. Ljudi ovo opisuju kao jezu. Kada se infekcija dogodi, imuni sistem će pokrenuti napad kako bi pokušao da ukloni uzrok. Visoka telesna temperatura je normalan deo ove reakcije.

Upaljeno grlo

Aplikacija ZOE Simptom Tracker takođe je otkrila da je 38 posto dece prijavilo da ima upalu grla, što je obično znak virusne infekcije. Upala grla može biti simptom prehlade ili gripa, ali i kovida-19. Bol u grlu je opšti termin za svako stanje u kojem se oseća grebanje ili otežano gutanje.

Gubitak apetita

Oko 35 procenata dece sa korona virusom prijavilo je da pati od gubitka apetita. Prema rečima lekara, bebe do jedne godine života to će najverovatnije imati kao simptom. Stručnjaci savetuju roditelje da hranu pokušaju podeliti na manje, ali češće porcije. Gubitak apetita znači da osoba nema istu želju za hranom kao uobičajeno. U stvari, pomisao da jede može da izazove mučninu, i osećaj gađenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Izgleda

    13. januar 2021 | 17:11

    Citajuci ove navedene simptome, prelezao sam koronu /kovid19/ jos pre otprilike dvadeset i kusur godina.

  • Bokara

    13. januar 2021 | 18:09

    Samo da su nam deca živa i zdrava.To je najvažnije

  • Majka

    13. januar 2021 | 17:31

    Moja cerka je sve ovo imala i nije bila pozitivna na koronu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA