Savet dr Tanje Jovanović svima onima koji nisu sigurni koju vakcinu žele da prime

Kako "prelomiti"?

  • 7
Vakcina Foto: Pixabay.com

Potpuno je svejedno koju ćemo vakcinu primiti, jer imunitet koji se razvija posle vakcinacije je potpuno identičan nazavisno od toga da li se radi o jednom ili drugom tipu vakcine, rekla je dr Tanja Jovanović, virusolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Dr Jovanović je za RTS navela da su u Srbiji trenutno registrovane dve vakcine - Fajzerova i ruska Sputnjik, ali da je, bez obzira o kojoj se vakcini radi efekat vakcinacije identičan i pruža nam mogucnost zaštite od susreta sa virusom i infekcijom.

- Prema tome nema nikakvog razloga za to da brinemo ukoliko nemamo neko posebno medicinsko znanje, pa da razlučujemo o tome koje su prednosti, a koji su nedostaci odredenih vakcina. Kada je registrovana od strane Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) znači da se radi o vrlo bezbednoj, vrlo efikasnoj vakcini koja ima svoj odredeni cilj - ističe Jovanović.

Jedna je američko-nemačka vakcina, druga je ruska, ali i jedna i druga vakcina pripadaju novoj generaciji vakcina u tehnološkom smislu njihove proizvodnje, tako da i jedna i druga stimulišu i produkciju antitela i ćelijski imunitet koji je bitan za odbranu od infekcija, objašnjava Jovanović.

Dodaje da se očekuje da ce krajem januara u Srbiju stići i određena količina kineske vakcine koja je, kako kaže, napravljena jednom klasičnijom tehnologijom.

- Građani imaju iskustva sa takvom vrstom vakcina jer je napravljena na sličan način kao i vakcina protiv gripa, ali opet ponavljam sve te vakcina u stvari stimulišu na sličan način imunski odgovor i štite nas od infekcija - dodaje Jovanović.

Ona smatra da ipak poslednju reč o izboru vakcine treba da daju izabrani lekari koji u skladu sa našim psihofizickim stanjem odlučuju koja je vakcina najbolja za nas.

Govoreći o tome ko sme, a ko ne sme da primi vakcinu odgovara da to zavisi od slučaja do slučaja i da poslednju reč daje takođe izabrani lekar koji je upoznat sa stanjem pacijenta.

- Ako imate neku akutnu infekciju praćenu temperaturom, a nije korona vi u tom momentu ne možete da primite vakcinu. Zatim, ukoliko imate neku hroničnu bolest koja zahteva aktivnu terapiju, vi u tom periodu kad se prima aktivna terapija ne možete da primite vakcinu", objašnjava Jovanović.

Takođe kaže i da još uvek nemamo dovoljno iskustva sa virusom i ukoliko žene planiraju trudnoću ili ukoliko su trudne ne treba da prime vakcinu.

Dodaje da to ne znači da vakcina nije bezbedna već da samo nije uradeno dovoljno ispitivanja.

Navodi i da građani imaju mogućnost da sva pitanja o vakcinaciji pošalju Institutu Batut koji će kao savetodavno telo brzo odgovoriti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hm

    13. januar 2021 | 11:05

    Otkud sad ova?

  • Mile

    13. januar 2021 | 11:12

    Zasto batut ne izadje u javnost i nek oni objasne narodu sve sto treba

  • Dr

    13. januar 2021 | 11:52

    Ako već tvrdite da vakcine nisu do kraja ispitane, kako sa sigurnošću možete isto tako da tvrdite, da su potpuno bezbedne,zaista tu nema nikakve logike, ili sam ja lud,sva sreća nisam, pa evo vakcina koja bi sledovala meni, poklanjam je vama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA